Efter 7 uger i et lukket Danmark kan vi drage de første konklusioner på, hvordan og hvor hårdt krisen rammer. Mange har forventet en hård opbremsning for boligmarkedet, og de første tal for salget viser da også, at boligmarkedet er ramt af krisen. Men måske ikke helt i det omfang de fleste forventede.

Nok er både salg og salgsaktiviteten dalet, men dog ikke mere end at salget alene målt på de seneste 7 uger fortsat er bedre end gennemsnittet af de sidste 10 års boligsalg i samme periode. Det er især sommerhussalget, der trækker salget op, men også villasalget er under coronakrisen fortsat over gennemsnitsåret, nemlig 4 pct. bedre. I forhold til sidste år, som på landsplan var det næstbedste år for boligsalg nogensinde, ligger salget de seneste 7 uger i alt 15 pct. lavere. Igen skiller sommerhusene sig ud, med et salg i år der er 29 pct. bedre end sidste år.

- Inden Danmark lukkede ned den 11. marts havde vi udsigt til at slå alle rekorder for boligsalg i 2020. Det tror vi ikke længere på, fortæller Lise Kønig fra EDC Danebo i Støvring. - Men det er også vigtigt at huske på, at vi kom fra et meget højt niveau i 2019. Sammenligner vi i stedet med gennemsnittet af de seneste 10 år, ligner 2020 efter coronakrisen slog til et pænt, almindeligt år og stadig over gennemsnittet. Vi er dermed langt fra situationen under finanskrisen, hvor salget nogle steder næsten var halveret.

Her i Rebild Kommune beskriver Lise Kønig markedet som godt og med meget stor aktivitet. Vi har mange købere men udbuddet af boliger til salg er ikke stort. Det er derfor et rigtig godt tidspunkt at sælge sin bolig lige nu.

- Man kan i medierne let få en opfattelse af, at boligsalget er gået helt i stå under krisen, men det er altså ikke noget vi kan genkende, fortæller Lise Kønig. - Der vil altid være et behov for at købe og sælge boliger. Det er nemlig sådan, at fire ud af fem bolighandler sker som følge af de store begivenheder i livet. Man flytter sammen, får børn, får arbejde i en anden del af landet, nogle bliver skilt, børn flytter hjemmefra og nogle bliver alene. Det er disse store livsbegivenheder, der er drivkraften på boligmarkedet, uanset midlertidige kriser.

EDC peger på, at hver eneste bolighandel medfører en øget omsætning hos en lang række andre erhvervsdrivende, og at det derfor er vigtigt for samfundet, at der fortsat sker omsætning af boliger: - Undersøgelser viser, at der sker en afledt omsætning på i gennemsnit omkring 300.000 kr. som følge af en bolighandel. Når man har købt ny bolig, er der nemlig ofte også behov for lokale håndværkere til istandsættelse, ligesom der handles ind i byggemarkeder, møbelforretninger, gardinmontører mv. Det er derfor en samfundsinteresse, at der fortsat sælges boliger i Rebild Kommune, siger Lise Kønig

For få boliger til salg kan blive et problem
Mens der fortsat er pæn interesse for at købe bolig, oplever EDC’s mæglere en større tilbageholdenhed med at sætte til salg: - Det værste lige nu er, hvis mange går rundt med en fejlopfattelse af, at det er umuligt at sælge nu, og at man derfor vælger at udskyde salget. Det kan føre til et for lille udbud af boliger til salg i forhold til den aktuelle efterspørgsel. I min optik kan det faktisk lige nu være et godt tidspunkt at sætte til salg. Der er en meget stor efterspørgsel og en vis mangel på nye sager til salg, slutter Lise Kønig fra EDC Danebo i Støvring.

 

e-max.it: your social media marketing partner