Onsdag den 12. oktober holdt David Trads, journalist og forfatter, foredrag på Støvring Gymnasium. Foredraget omhandlede det forestående amerikanske præsidentvalg, som allerede nu er et historisk et af slagsen.

Af Karoline Kristjansen,
3f, Støvring Gymnasium

STØVRING: David Trads introducerede eleverne til ”det mest spændende præsidentvalg nogensinde” ved at præsentere os for demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, tidligere førstedame, udenrigsminister og senator, samt republikanernes præsidentkandidat Donald Trump, forretningsmand, milliardær og reality-personlighed.
Én af disse personer vil den 8. november 2016 blive valgt til leder af den frie verden. Og noget at bide mærke i, i den forbindelse er den forskellighed der er imellem de to kandidater.
Efter at have haft bopæl i flere dele af USA har Trads erfaringer, som i den grad kvalificerer ham til at formidle amerikanernes syn på de to kandidater. Hillary har levet et langt politisk liv, som bl.a. gør, at hun bliver opfattet som integreret i det politiske establishment, som mange amerikanske vælgere gerne vil gøre op med. Hun er en politiker, som ganske vidst er begavet, dygtig og erfaren – men det er langt fra afgørende egenskaber. Dette er nemlig egenskaber, som en stor del af den amerikanske befolkning i vid udstrækning ikke efterspørger i dag. Det er nemlig en revolutionerende kontroversiel og nyskabende tankegang, som er efterspurgt – og dette kan Donald Trump levere.
For at opnå en forståelse for den verden, som vi kender i dag, sætter Trads tilhørerne ind i hele situationen omkring præsidentvalget ift. en historisk kontekst. Lige efter 2. verdenskrigs afslutning blev NATO dannet. Denne organisation blev dannet på grundlag af, at man gennem hele verdenshistorien gang på gang havde oplevet krig med kortvarig fred præget af økonomiske kriser. Derudover dannede man det, som dengang hed EF, og det som vi i dag kender som EU. Disse to organisationer har været alt afgørende for kriges hærgen på de vestligt civiliseredes territorium. Her refererer  Trads bl.a. til hvordan den amerikanske journalist og forfatter Anne Applebaum har udtalt, at den verden som vi kender i dag, er få skridt fra at kollapse.
Det første skridt var den engelske udmeldelse af Den Europæiske Union – hvilket vi jo i dag ved er en realitet. Det næste ville være, at Donald Trump blev præsident, og fjernede et vitalt organ fra NATO, nemlig USA. Til sidst ville toppen af kransekagen være, at Front Nationals partiformand Marine Le Pen blev Frankrigs nye præsident, og meldte Frankrig ud af EU.
Både Trump og Brexit er begge et udtryk for samme fænomen; den vrede, som er opstået hos den hvide middelklasse, der er blevet udkonkurreret af lavt lønnet immigranter. Specielt i USA bliver Trumps kontroversielle omtale af kvinder i høj grad accepteret af hans tilhænger, selv de kvindelige. Grunden til, at dette accepteres er, at vælgerne er overbevist om, at Trump kan skabe jobs, og er dette tilfældet – så må manden sige stort set, hvad der passer ham. Den amerikanske drøm, som er troen på, at man kan komme fra slummen uden noget i rygsækken, hverken uddannelse, en ressourcestærk familie eller nogen familie overhovet, og så alligevel en dag opnå kæmpe succes. Opfattelsen i USA er i vid udstrækning, at skulle man nu over natten blive millionær, så skal staten i hvert fald ikke tage af formuen, selvom at en lille stat, som ikke yder fordeling af ressourcerne, ikke kan yde økonomisk støtte, til dem som endnu ikke har ramt en guldmine.        
David Trads formår at formidle mentaliteten hos den amerikanske befolkning. Trads formår at formidle komplekse problemer og svar med en samfundsfaglig tyngde, således det bliver let forståeligt og ikke mindst fyldt af underholdende anekdoter.
Afslutningsvist citerede Trads Winston Churchill: “Democracy is the worst form of government, except for all the others.” – Demokrati er trods alt den bedste styreform.
 

e-max.it: your social media marketing partner