Fredag den 8. september er det FN’s internationale læsedag, og lande over hele verden synliggør vigtigheden af læsning, og sætter spot på den viden læsningen åbner op for og den nysgerrighed den kan vække i os. 

 

REBILD: Rebild Bibliotekernes Charlotte Meng Kristensen oplevede netop, at hendes nysgerrighed blev vakt, og at en af tidens populære bøger åbnede op for interessen for en mindre kendt titel. En oplevelse af at bøgerne talte sammen, og forstærkede hinandens budskab. 

Hanne Vibeke Holst’ roman: Kriger uden maske handler om Sonja Ferlov Mancoba, som valgte sin egen vej som modig og kompromisløs kunstner i en dramatisk periode mellem de to verdenskrige. 

Man får kendskab til de unge kunstnere i 1930’erne. Sonja bliver venner med Ejler Bille og Richard Mortensen, som hun også bliver håbløst forelsket i. Venskabet tæller Gustaf Munch-Petersen og andre kunstnere, der bl.a. er optaget af surrealismen. De er unge og optændt af idealisme og frisindede eksperimenter. Alt er muligt. 

Særligt en dejlig tid på Bornholm står som et højdepunkt i romanen. De vil leve deres liv, så det bliver et modsvar til nazismen, der er under fremmarch i Europa. Men hvor langt er Sonja og de andre kunstnere villige til at gå? Vil de risikere livet, hvis det bliver nødvendigt?  

Mens Gustav Munch-Pedersen og hans bornholmske keramiker-hustru Lisbeth er bipersoner i Holst’ roman, er de/han fuldt ud hovedperson i Sidsel
Mørchs fine sort-hvide tegneserie Rids. 

Her fortælles nemlig historien om digteren og maleren Gustaf Munch-Petersens korte liv. Bogens titel  Rids er taget fra et af Gustaf Munch-Petersens mest kendte digte. 

Smukt illustreret vises det, hvordan kunstneren går midt i den bornholmske natur med sin lille datter i hånden. Sanseligt og umiddelbart tilstede i livet, men det jævne og nære familieliv, kan han ikke forene med sin idealisme, og han vælger at forlade sin gravide kone og datter, og drager som 26-årig afsted til den spanske borgerkrig for at kæmpe og dø ung i kampen mod fascismen. 

Er din nysgerrighed også blevet vakt, og har du lyst til at dykke ned i litteraturen, så kig forbi bibliotekets hjemmeside rebildbib.dk eller dit lokale bibliotek. 

e-max.it: your social media marketing partner