RebildPorten, beliggende fysisk i området ved den officielle indgang til Rebild Bakker, kan i næste uge fejre 10-året for sin oprettelse. Det sker på jubilæumsdagen 1. juni med en række aktiviteter, der tager udgangspunkt i området omkring Rebild Porten.

Af Jacob Søndergaard, lokaljournalist

 

REBILD: Med udgangspunkt i nogle af de styrkepositioner, Rebild og Rold Skov har, er RebildPorten med i en række aktiviteter, netværk og samarbejder i og udenfor kommunegrænsen.

Nu handler det imidlertid om fejring af 10-året for starten af RebildPorten, og på selve jubilæumsdagen 1. juni er der lagt et omfattende program, som kan interessere store som små – voksne som børn, fortæller Jan Krage, der er destinationsudvikler hos RebildPorten, og han uddyber her jubilæumsdagens aktiviteter:

Vandretur med tema: 2. verdenskrig

Da tyskerne besatte Danmark den 9. april 1940 var et af de mål, de hurtigt ville have kontrol over Aalborg Lufthavn. Lufthavnen og områderne syd for Aalborg herunder Rebild Bakker fik stor stratetisk betydning for tyskerne gennem alle besættelsesårene.

Den dag i dag kan vi derfor stadig se spor herefter. 

På toppen af Sønderkol, på et højt punkt ved indgangen til bakkerne, opførte tyskerne en lyttepost, hvis opgave var at lytte efter og spore og advare de tyske forsvarsstyrker i Tyskland, når de allieredes bombemaskiner de fløj fra baserne i England ind over Danmark mod bombemålene i Tyskland - bl.a. Dresden og Berlin!

Jan Krage er destinationsudvikler hos RebildPorten, og han fortæller her nærmere om de forskellige aktiviteter på jubilæumsdagen 1. juni.

 

Vandretur til Ravnkilden

Hvis du har lyst til at komme på en smuk vandretur og høre om hekse, spåkoner og en krybskytter, så tag med på denne guidet tur.

Ravnkilde er en af Rold Skovs smukkeste kilder med en spændende flora og fauna. Mens jeg beretter om kilden og nogle af de sagn og myter, der er knyttet til den, er der mulighed for at nyde en slurk dejlig, forfriskende kildevand. Du vil også høre om Max Henius og andre personer og begivenheder, der har haft betydning for Rebildområdet.

Med den fantastiske udsigt over Gravlevdalen som kulisse fortælles om genopretningen af Gravlev sø, og på tilbagevejen går vi forbi huset, hvor krybskytten Lars Kjær boede. 

Turen er på ca. 4 km og foregår i ujævnt og kuperet terræn, og er ikke egnet for barnevogne eller gangbesværede.

Rasmus »Fanø« Christiansen er kendt fra TV programmet »Alene i Vildmarken«, og han medvirker ved RebildPortens 10 års jubilæumsdag – dels med fortællinger om hans medvirken i TV programmet, men også ved at demonstrere, hvordan man tænder bål ved hjælp af gnister fra et strygestål.

 

Mød Rasmus fra ”Alene i Vildmarken”

De fleste af os har set DR1 programmet ”Alene i Vildmarken” på den bekvemmelige side at tv-skærmen.

Men seje Rasmus ”Fanø” Christiansen har for anden gang været med i programmet, hvor deltagerne bliver overladt til sig selv i den barske vildmark uden mad eller tag over hovedet.

Ved RebildPortens 10-års jubilæum kan man opleve Rasmus fortælle lidt om strabadserne, hvorfor han sagde ja til en ny omgang - og hvad det krævede at blive nr. 2 i den barske konkurrence.

Særligt sidst på eftermiddagen – kl. 17 og kl. 18 kan man se tænde bål med strygestål.

Vandretur i Rebild Bakker

Rebild Bakker kender de fleste, men har du gået turen med en guide, som kan fortælle om meget af den natur og historie der knytter sig til det ikoniske sted?

Som start på turen får man historierne om bygningerne ved parkeringspladsen på toppen af Rebild Bakker. Ved indgangen til Nationalparken hører du både om minder fra 2. verdenskrig og udvandringen til Amerika. På Rebild Bakkers højeste punkt ser vi de specielle troldetræer og nyder en fantastisk udsigt over Gravlev Ådal og hører om landskabet. På vej ned ser vi over på krybskytten Lars Kjærs hus, og i bunden af bakkerne fortælles om kilder, træer og buske samt den navnkundige skovrider Jens Hvass. På vejen op standser vi ved 4. juli-festpladsen og går til sidst forbi Max Henius’ bålhytte.

Turen er på ca. 3 km og foregår i ujævnt og kuperet terræn så husk solidt og fornuftigt fodtøj. Turen er ikke egnet for barnevogne eller gangbesværede.

 

FAKTA

  • Alle aktiviteter på jubilæumsdagen er gratis, men vandreturene kræver tilmelding på RebildPortens hjemmeside. Der serveres »kagemand og kaffe« fra formiddag til aften på RebildPortens adresse.
  • Inden fødselsdagen vil der også være 2 arrangementer for børn og barnligesjæle. Her vil Naturvejleder Søren Risborg tage deltagerne med på tur, som markerer Naturskolens 30 års jubilæum senere på året. 

Kilde: RebildPorten.dk

Ravnkilde er en af Rold Skovs smukkeste kilder med en spændende flora og fauna.

e-max.it: your social media marketing partner