Wøldikes have i Øster Hornum rummer en masse forskellige æblesorter – og en stor samling af pæresorter. Mens efteråret ruller hen over landet vil vi gerne fortælle historier om nogle af disse mange, vidt forskellige pærer.

 

Den belgiske kemiprofessor og apoteker, Jean Baptiste van Mons, købte en gård i 1819 udelukkende for at få plads til sine pæretræer. 

Van Mons var blevet tilhænger af en evolutionsteori for frugttræer som virkelig krævede stor plads. Ideen bygger på det faktum, at unge træer giver større frugter end ældre træer. Herudaf udledte man, at kerner taget fra ganske unge træer ville give bedre frugter end forældrene. Hvis man gennemførte styrede udsåninger af ganske unge træers kerner i otte generationer, ville man have fundet det perfekte pæretræ! 

Professor Van Mons var ikke dum og formørket, han levede bare i en tid, hvor gåden om evolution ikke var knækket. I løbet af 25 år nåede Van Mons at udså kerner, således at hans gård rummede 100.000 forskellige pæretræer! De var alle sået og udplantet i håb om at kunne finde den perfekte pære. 

Der var bestemt gode pæresorter imellem Van Mons’ træer og vi kender stadig ca. 40 pæresorter, som er et resultat af hans arbejde, men selv blandt 100.000 træer nåede han ikke den perfekte pære. Tougards flaskepære bar først frugt i 1847, to år efter Van Mons’ død. Den store og velsmagende pære blev hurtig udbredt og den blev navngivet efter præsidenten for haveselskabet i Rouen, Hr. Tougard. 

Træet vokser kraftigt og danner høje slanke træer. Frugten er stor, langstrakt og spidser ofte lidt imod bægeret. Huden er græsgrøn og ved modenhed med orange solside. Ofte med en del rust. Kødet er laksefarvet og meget velsmagende, saftigt og passende sødt. Den må plukkes midt i oktober og spises i gennem november måned. 

Tougards flaskepære kom til Danmark i 1861 og pastor Wøldike var naturligvis en af de første, til at have den nye store belgiske pære i samlingen i Øster Hornum, hvor den stod på kirkebakken som nr. B 52.

e-max.it: your social media marketing partner