Der skal to til hvis man skal formere sig – og det gælder også for pæretræer. Der skal være to forskellige pæretræer før de kan bære frugt. Det kalder man krydsbestøvning. Dog behøver man jo ikke at eje, eller kende, begge træer. Bier kan flyve langt og krydsbestøvningen lykkes selv om der er et par kilometer mellem træerne. De kerner, som kommer ud af pæren, er med andre ord altid nye sorter, som er børn af begge deres forældre og ikke kun af det træ, man plukkede pæren fra. Det henkastede pæreskrog giver altså en ny pæresort hvis kernerne spirer. De fleste gange bliver den nye generation ringere end forældrene, men en sjælden gang sker det, at den nye sort, som vokser frem af pæreskroget, er både god og sund. Hvis mennesker finder den og vurderer at den er bedre end så mange andre, får den navn og dermed en form for indfødsret.

Hjedsbæk sommerpære stammer formodentlig fra et pæreskrog, som engang blev kastet nær skovfogedens have i Hjedsbæk plantage. Det groede frem og viste sig at give fine, velformede græsgrønne og meget tidligt modne pærer. De har en let og behagelig smag, og de er gode allerede et par uger før fuld modenhed. Som fuldmoden opnår pæren en flammet orange solside – men så er det også med at få den spist, for holdbarheden ved fuld modenhed er noget begrænset. Træet virker sundt. Det bærer i en ung alder og det ser ud til at bære stabilt hvert år. 

Hjedsbæk sommerpære er en rigtig god tidlig pære.  Når en formodet, frøformeret pære er så god som denne skal man nok altid overveje, om det alligevel skulle være et podet træ af en sort man bare ikke kender – men endnu er det ikke lykkes at finde andre sorter som ligner Hjedsbæk sommerpære.

Pastor Wøldike kendte ikke sorten. Den er formodentlig langt nyere end hans arbejde, men havde han mødt den fine, græsgrønne sommerpære havde den helt sikkert fået en plads ved siden af de 278 andre pæresorter, som præsten havde omkring præstegården i Øster Hornum i 1860’erne.

Modertræet i Hjedsbæk plantage findes desværre ikke mere, men sorten blev i tide podet op og dermed bevaret i endnu en generation. Wøldikes haves Venner har nu leveret et træ ”tilbage” til udplantning i Hjedsbæk plantage. 

Skal der være pære - så lad der være pære!

e-max.it: your social media marketing partner