Forårets trekløver af Kirkehøjskoleforedrag i Aarestrup/Haverslev, blev afsluttet i Haverslev onsdag den 6. april.


Af Anne K.J. MøllerDenne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Først en næsten meditativ halv time i den gamle hvidkalkede kirke, hvor organisten Anette Kjær, med vanlig ekspertise – med gode ord, og denne dag også med opbyggelige Påsketanker, banede vejen for dagens foredragsholder, der senere tog over i Sognets Hus lige overfor kirken.

Dagens emne var tillid. Den tillid, som vi grundlæggende er født med, men som kan lide skår, når vi møder det modsatte. Tillid er en usynlig størrelse, men er noget der fundamentalt eksisterer mellem os. Vi tror som udgangspunkt på hinanden, men erfaringen viser, at den skrøbelige tillid ofte bliver brudt. Gamle dyder som et ord er et ord, en aftale en aftale, en grænse er en grænse – ja, det kan vi alle i øjeblikket opleve blive gjort til skamme i stor ubegribelig målestok, med tanke på Ruslands grundløse invasion af Ukraine.

- Forsvinder tilliden, forsvinder også glæden. Derfor er det så vigtigt, forklarede Anette Kjær, at vi bevarer håbet. At vi, på trods af den ultimative ondskab, hver morgen rejser os fortrøstningsfuldt.

Så var morgenkaffen klar i Sognets Hus, og tid til at professor i statskundskab (Aarhus Universitet) Gert Tinggaard Svendsen, kunne forklare de omkring 100 tilhørere om Tillid eller kontrol.

Om social tillid, som Danmark er verdensmester i.

I en undersøgelse af de forskellige landes tillid til sine medmennesker, rangerer Danmark på en absolut førsteplads. Vi tror som udgangspunkt på hinanden, har tillid til hinanden. Efter Danmark følger i undersøgelsen vore nordiske venner – så hele paletten på 5 ligger i top på listen.

Og hvordan mon nu lige det kan være – at det er i Skandinavien vi har mest tillid til hinanden?

- Social tillid er det nordiske guld, som skaber rigdom og samtidig er forudsætningen for det nordiske velfærdssamfund, som vi kender i dag, beskriver professoren, og fortsætter:

- Rødderne til verdensrekorden i social tillid kan spores tilbage til tidlig statsdannelse i vikingetiden, protestantisme samt tidlig og effektiv bekæmpelse af korruption.

Gert Tinggaard Svendsen aflagde på et tidspunkt et takke-besøg hos Danmarks majestæt, og ét af samtalens emner var netop, hvordan tillid skabes? Dronning Margrethe mente, at det at vi i Norden er så tillidsfulde, måske er fordi vi er købmænd. At vi blev eksperter i at bygge skibe. At vi så tidligt i historien som vikinger drog ud i verden og handlede. For at en handel bliver god, og for at den kan gentages, så er tillid mellem parterne afgørende. 

Den århusianske professor, gav muntre beskrivelser af tillid mellem os. Fx blev en større cykelhandel beskrevet, ligesom Gert Tinggaard lod sig falde … og gribe … af en tilhører, for at vise et konkret eksempel på tillid, på at et ord er et ord, og en aftale er en aftale. 

Gert Tinggaard lod også blikket gå til USA, hvor han har studeret. USA betragter Danmark som et eventyrland, som mulighedernes land, og undres over at mødre lader deres barnevogne (med barn) stå ude, at vi har vejboder uden bemanding, at folk får deres tabte tegnebøger tilbage med indhold, og vores velfærdsmodel, hvor de heldige hjælper de uheldige, anses for at være enestående, og noget at tragte efter for andre lande. 

Hvis man skal opsummere nogle af tillidens forudsætninger så kan der nævnes i flæng:

At vi handler med hinanden, at vi mødes, opdrager hinanden, andelsbevægelsens indtog, at vi har mødesteder, at vi har haft Grundtvig, at vi udefra fik Luthers Reformation, at vi har prøvet at skabe en stærk stat, der beskytter sit folk mod andre. At vi forstod, at vi var nødt til at bekæmpe korruption.

- Det er tillid det handler om, sluttede Gert Tinggaard Svendsen sit interessante foredrag.

Gert Tinggaard Svendsens Tænkepausebog Tillid er oversat til bl.a. engelsk og kinesisk.

Til efteråret bydes der atter på kirkehøjskoleforedrag. Tre stykker, der alle, som de mange foregående, sætter fokus på et emne, der påvirker og sætter gang i tankerne om ”noget”, som man måske har opfattet som en selvfølge, som man ikke har vidst noget videre om. 

-Social tillid er det nordiske guld, som skaber rigdom og samtidig er forudsætningen for det nordiske velfærdssamfund, som vi kender i dag, pointerede Gert Tinggaard Svendsen.


Professoren fra Aarhus Universitet har bl.a. skrevet den lille Tænkepausebog ”Tillid”, der er oversat både til engelsk og kinesisk.

 



 

 

e-max.it: your social media marketing partner