Flagermus har altid haft mystik omkring sig - den er så lydløs, at den pludselig dukker op, aktiv i mørke, den har et lidt uhyggeligt udseende - ja, der er mange ting, der taler mod flagermusen.

For mig er flagermusen dog noget af det mest spændende i den danske natur.

Det er nok overraskende for mange, at flagermus er det pattedyr i Danmark, hvor der er flest arter. Der er truffet 17 forskellige arter af flagermus.

I Rold Skov lever otte forskellige arter af flagermus - fra landets mindste, Dværgflagermus, til den største, Brunflagermus.

Ud over de to nævnte flagermus træffes Sydflagermus, Langøret flagermus, Damflagermus, Vandflagermus, Frynseflagermus og Brandts Flagermus.

Flagermusen jager om natten, hvor de udsender lyde, der er af så høj en frekvens, at det menneskelige øre ikke kan høre dem. Lydene reflekteres, når det blandt andet rammer et byttedyr. 

I princippet så kan man sige, at flagermusen er i stand til at ”se” sine byttedyr ved hjælp af lyd.

I Danmark er de typiske byttedyr myg, biller og natsværmere.

Om sommeren kan man i Rold Skov opleve flagermus mange steder. Gamle hule træer er gode steder til ophold om sommeren, og dem kan vi heldigvis finde en del steder rundt om i hele skoven.

Flagermus går i dvale om vinteren. Dette sker typisk i slutningen af september/begyndelsen af oktober, og så kommer de typisk først frem igen i begyndelsen af maj.

Omkring Rold Skov er der i de gamle miner ved Thingbæk og ved Smidie større forekomster af flagermus. Et par gamle bunkere i skoven er også blevet indrettet til flagermusenes vintersøvn.

En spændende detalje ved flagermus er, at under vintersøvnen slår hjertet cirka 25 gange i minuttet, mens hjertet under jagt om sommeren kan slå med op til 1000 slag i minuttet.

Hos OutdoorHimmerland har vi nogle såkaldte flagermusdetektorer. Det er et apparat, der kan omsætte flagermusens ekstremt høje frekvenser til lydbølger, som vi kan høre. På denne måde kan vi også komme med et rigeligt godt bud på hvilken art af flagermus, der er tale om.

Det er fascinerende at stå på en guidet tur og opleve deltagere, der for første gang høre en flagermus kalde. 

Det er altid spændende, når naturen kommer så tæt på.

e-max.it: your social media marketing partner