Det er tidligt på foråret, og vi er begyndt at komme mere udenfor. Selv om det kan være køligt, så har de fleste nok prøvet at være ude i solen, og så efterfølgende mærket, at de er blevet lidt varme af solen, eller de blev lidt utilpasse.

Temperaturen i kroppen ligger normalt omkring 37º, men kan dog sagtens svinge lidt, men bliver en person varm, kan man let gå hen at blive dårlig.

Ved varmepåvirkning sker typisk en opdeling i solstik og hedeslag, der i princippet behandles på samme måde, men har to vidt forskellige årsager.

Solstik

Solstik opstår, når hovedet udsættes for varmepåvirkning, eksempelvis ved direkte sol.

Symptomerne er, at personen bliver svimmel, får hovedpine, kvalme og opkastninger. I alvorlige tilfælde kan solstik medføre bevidstløshed.

Hedeslag

Hedeslag opstår typisk i forbindelse med hårdt arbejde i fugtigt varmt vejr eller ophold i et varmt rum, f.eks. en bil eller barnevogn.

Kroppens temperaturregulering sker ved varmeafgivelse gennem huden. Hvis kroppen ikke kan komme af med varme - eksempelvis fordi sveden ikke fordamper tilstrækkeligt på grund af varm fugtig luft, stiger krops-temperaturen.

Symptomerne ved hedeslag er træthed, utilpashed, hovedpine, kvalme og opkastninger.

Førstehjælpen til solstik og hedeslag er ens.

Som det første skal man sørge for at bringe personen i skygge. Personen afklædes så meget, som det er etisk forsvarligt.

For at nedbringe temperaturen køles hånd- og fodled med kølige klude, ligesom arme, ben og krop aftørres med kølige klude.

Ved at aftørre og køle med kølige klude nedkøles blodet i huden, og kropstemperaturen sænkes langsomt.

Samtidig med køling kan der gives rigeligt at drikke. Dette må dog ikke være for koldt, da tilskadekomne kan få det dårligt af dette.

Ved alvorlige tilfælde skal man tilkalde hjælp på 1-1-2. Altid ring, hvis du er i tvivl eller ikke er tryg i situationen.

Det er f.eks. når man ikke kan tale med personen. Personen bliver ikke bedre, når der er givet væske og man har kølet dem - nogle gange giver man også sukkerholdig væske, da personen kan være dehydreret (ikke har fået væske nok i løbet af dagen).

Ud over solstik og hedeslag så kan man også blive solskoldet.

Solskoldning

Der er her tale om en svag forbrænding, hvor der kommer en betændelsesagtig reaktion i huden, som medfører rødmen, hævelse og kløe. Denne forsvinder typisk i løbet af nogle dage. Der kan der også være rart med kølige klude på det røde område - og husk skygge eller at det tildækkes, hvis du skal ud i solen igen.

Solskoldning kan forebygges med solcreme, og der skal du finde den creme, der passer bedst til din hudtype, f.eks. om du skal være i Danmark eller i udlandet - eller måske er ved vandet, hvor man bader. En smart måde at tjekke, om din solcreme er til vandaktivitet, er at trykke en “stribe” ud i et glas vand og dreje vandet rundt - bliver den hurtigt opløst - ja, så forsvinder solcremen meget hurtig fra din krop ved ophold i vand.

Har man børn, kan man lave små armbånd, eller en lille kæde på skoletasken, af små UV-perler, som man kan købe hos Kræftens Bekæmpelse. De laver et farveskift, når de påvirkes af UV-lyset som solen giver. Dette er for børn en sjov måde at følge med i solens påvirkning på. 

Skifter de hvide perler om til en farve, skal der solcreme på - dette er børn meget gode til at gøre deres forældre opmærksom på.

UV perlene fås i mange farver - her er de alle aktive.

e-max.it: your social media marketing partner