Påske er lige om lidt. Vejret er ofte rigtig forårsagtig - det ene tidspunkt skinner solen fra en flot himmel, og man kan mærke den rigtige første varme, hvis man finder et sted i læ. Det næste øjeblik, så er det som med god vilje kunne minde lidt om sommer, af løst af regn og måske slud og noget som minder om efterår eller ligefrem vinter.

Det skal dog ikke afholde os fra at tage ud i skoven for at få lidt aktivitet, og lære lidt om det spændende liv i naturen.

I mit forslag til en tur i påskeskoven har jeg taget udgangspunkt i en lille gåtur på cirka 3 km. Turen foregår i et område, som måske en del fra Skørping kender, men jeg har oplevet, at de er rigtig mange, som ikke kender dette spændende sted – Bitte Skoven.

Vores tur starter ved rastepladsen ud til Møldrupvej. Denne rasteplads ligger cirka 1 km syd for Skørping på vestside af Møldrupvej (ind mod jernbanen).

Fra rastepladsen krydser vi over Møldrupvej og går gennem skoven mod Naturbasen Bittesøen. Det første vi passerer er Dragmosen, der ofte beskrives som landets lettest tilgængelige højmose. Mosen sker ”tør” ud, men man skal ikke prøve at krydse over den. Det er især i juni måned, at man kan opleve højmosens specielle flora, hvor kærulden blomstre med sine flotte hvide vattotter. I september er mosen farvet af lyngens flotte lille blomster.

Fra Dragmosen følger vi skovvejen rundt langs mosen, og videre herfra gennem en beplantning med grantræer. Mens vi går her, så holder vi lidt øje efter en lille gaffelgren, som vi skal bruge til at af vores aktiviteter, men også efter lidt kviste og grankogler, som vi skal bruge til et bål, når vi slutter vores tur.

Efter en gåtur på 800 meter gennem skoven kommer vi frem til et par små søer. Det er Bittesøerne, eller mere korrekt, som er det Bitte Sø og Lille Bitte Sø. Jeg har fået fortalt, at de to søer lige syd for Skørping er dannet for nogle år tilbage, hvor Naturstyrelsen besluttede, at to mosehuller skulle oprenses, og herved blev der dannet to små søer.

Søerne er et oplagt sted til at fiske lidt efter små vanddyr. Selv om det er tidligt på sæsonen, så er der allerede nu mulighed for at fiske lidt forskelligt – rygsvømmere og vandkalve er nogle af dem, som man kan finde i skovens vandhuller. At fiske i skovens vandhuller er lidt et lotteri, da man nogle steder ikke finder mange smådyr, mens andre steder finder man et mylder af liv.

Efter en tur rundt om Bittesøerne, så går vi tilbage gennem skoven til Dragmosen, hvor vi går ophold ved Naturbasen Bitteskoven. Bålpladsen er et naturligt samlingssted for vores aktiviteter, og her er der også mulighed for at gå på opdagelse i skoven, og fiske lidt mere efter smådyr den lille sø.

Jeg har samlet nogle aktiviteter, som familien kan taget udgangspunkt på turen til Bitteskoven - eller måske du skal holde din fødselsdag her næste gang.

Hjemmelavet natur bingo - fyld en æggebakke og byt ryndt.

Naturbingo

Naturbingo er altid sjovt, og en god måde at komme til at se lidt nærmere på naturen på.

Spillet er meget simpelt, da det eneste man skal bruge, er et A4-ark med et antal billeder af forskellige naturting. Aktiviteten bliver mere sjov, hvis der er god chance for at finde alle de ting, som er vist på naturbingo-pladen, ligesom det bliver mere interessant, hvis man har en voksen, der kan fortælle lidt om de ting, som børnene finder.

Det lette løsning er at man finder 10 natur ting hver, ligger i en fx æggebakke, man bytter nu æggebakker og skal finde hinandens naturfund.

En flette gaffel - ligesom vor moder gjorde på fingerne.

Fletning på gaffelgren.

På vores tur gennem skoven har vi måske fundet en lille gaffelgren. Gaffelgrenen skal gerne være så tæt på et U som muligt, da det gør den lettere at flette på.

Beskrivelsen af aktiviteten er måske lidt svær, men man skal lave en løkke, og sætte den på den ene gren. Før så snores omkring den anden gren og tilbage til den første, oven over løkken. Man skal så løfte løkken med fingrene op over snores og grenen. Før igen snoren rundt om begge grene, og løft de nederste løkker over de øverste og over grenens ender. Sådan fortsætter man til man i løbet af kort tid har lavet en fin, flettet snor. 

Måske din mor kan huske flette teknikken, fra dengang hun gik i skole - der flettede man det bare på sine fingre.

 

Små påske harer af snittede pinde med garn.

Gren-hare

Hvis fletningen af gaffelgrenen ikke lige falder let, så kan man også vælge, at tage gaffelgrenen, og binde sin stor frem og tilbage over ”gaflen”. Lader man være med at køre sit garn på tværs af gaflen helt ud, og lader pindene stikke ud, så har man hurtig en lille påskehare.

Garnet danner hovedet, og de udstikkende pinde ørene. Ansigtet kan man male på med en tuds, eller man kan lime et par elle-kogler eller agern på som øjne, men andet fra skoven kan bruges som næse og knurhår.

Din gren hare vil blive rigtig flot, hvis du snitter barken af - husk at have plaster med når du snitter med en dok.

Bliver alt det her pinde-felte-noget for meget, så find en god pind og snit i den - den kan også bruges til at rode i vandhullerne med eller riste en skumfidus på bålet.

Påske gaffel pompon kyllinger.

Pompon-garn-kylling

Med i vores rygsæk har vi taget et par garnnøgler i friske forårsfarver. Garnet skal vi bruge til flere forskellige aktiviteter, som vi kan lave, hvis vi har brug for et lille hvil, eller hvis vi skal sidde lidt omkring bålet og hygger.

Hvis du har en madpakke med, så vil det være perfekt, hvis du har hårdkogte æg med skal, for vi kan nemlig godt bruge et par halve æggeskaller. En gaffel vil også være en god til at have med.

Til en start ligger du en snor på tværs af gaflens tænder (gerne dobbelt - som vi skal låse med senere). Vi vikler vi garn omkring gaflens tænder. Jo mere der vikles, jo tættere pompon vil vi få. Tag nu din snor der var på tværs, stram rigtig godt til, bind nogle gode knuder. Kllip ”garn-nøglens” sider op, således at den bliver til en floffy garnkugle.

Tager vi vores madpakke-æg og bruger den halve æggeskal, så har vi næsten en færdig påskekylling - måske har du et par øjne du kan lime på når du kommer hjem.

Søen nede bag båhytten i Bitte Skoven.

Jagt efter vanddyr

Rundt om i skoven kan man finde rigtig mange små søer. Umiddelbart så kan man ikke se ret meget liv i disse små brune vandhuller, men prøver man med et net at fiske lidt i vandet, så er der stor sandsynlighed for at noget spændende dukker op. Selv om det er tidligt på året, så kan man være heldig, at fange de første vandsalamandre, som man også kan finde i nogle af søerne.

Når man fisker med et net i skovsøerne skal man selvfølgelig passe på ikke at skride på bredden, men man skal også være opmærksom på ikke at ødelægge beplantningen, ligesom man skal sørge for, at de dyr man fanger for nærmere betragtning, også kommer godt tilbage i søen igen.

 

Små bacon hapser fra bålet.

Lidt lækker over bål

Vores tur kommer forbi en bålplads/bålhytte. Det er en oplagt at tage et lille hvil efter turen i skoven. Stedet er oplagt til leg og aktiviteter, så vi skal ikke bruge tid ved bålet til den store madlavning. Ved hjælp af en gryde kan vi lave popcorn over bålet, men samtidig så skal vi også lave noget lidt anderledes og spændende. 

På en tynd pind laver sætter vi en abrikos, der er omviklet med bacon. Mange kan nok ikke lige forestille sig dette, eller smagen – men den er skøn. Det er en lille lækkert ting, man kan lave på bålet, som en lille pause mellem de forskellige aktiviteter.

Bålhytten inde ved BitteSkoven - muldtoilet oppe i hjørnet.

Der må overnattes to nætter

Ovre ved bålhytten er der et stort græsareal, måske i har en bold med, eller et telt til overnatning - der er muldtoilet oppe i hjørnet - måske i hellere vil sove i hængekøje...

Så frem med en stor madpakke, en dolk, noget garn og et fiskenet, så er turen allerede godt igang - rigtig god fornøjelse i Bitte Skoven.

Indgangs stedet til BitteSkoven.

e-max.it: your social media marketing partner