Det er tidligt forår, og der er ikke så meget grønt endnu at se på. Man kan være heldig at finde de første små spæde blade på nogle buske, men ellers så er det lukkede knopper, der er dukket op på træer og buske.

På turen gennem skoven, kan man dog pludselig komme frem til et område, hvor det myldre op med små grønne skud - det er ramsløg.

Følger man dette sted i de kommende uger, så kan man se flere og flere grønne skud komme op gennem skovbundens blade, og til slut er der et tæt grønt bunddække i skovbunden.

Prøver man at plukke bladene på et af de små friske grønne skud, og nulrer dem mellem fingrene, så kommer der en meget markant duft af hvidløg.

Den samme duft og smag kommer også, hvis man trygger på et blad.

Det er denne meget markante smag, som har været med til at gøre ramsløg meget brugt i madlavning. Faktisk har man kendskab til, at ramsløg har været brugt i madlavningen siden bondestenalderen. 

Ud over smagen har ramsløg også andre gode egenskaber - eksempelvis et stort indhold af C-vitaminer, men også stoffer, der virker antibiotisk og samtidig er med til at styrke immunforsvaret.

Anvendelsen til madlavning er mangeartede, da hele planten kan bruges. Anvendelse i salater, supper, brød og i pastaretter er nogle af de mest almindelige, men også som en del af pesto er ramsløg perfekte.

 I løbet af maj-juni kom ramsløgen med nogle fine hvide blomster.

Der er det specielle ved disse stande, at efter afblomstring så bliver dannet nogle kapsler med små sorte frø.

Frøene er centrum for et fantastisk samarbejde i naturen.

Når frøene er modne, bliver stænglen slap og lægger sig på jorden. Frøene bliver her tilgængelige for myrerne, som gerne vil have dem på grund af deres olieindhold.  Myrerne får hermed mad, og samtidig bliver planten spredt.

Dette fantastiske samarbejde kan man så tænke lidt over, mens man nyder sig dejlige ramsløg-pesto.

 

En simpel opskrift på ramsløg-pesto er:

1 stor håndfuld ramsløg-blade

1 dl. olivenolie

Saft af en halv citron

2 fed hvidløg

100 g mandler (ristes på pande)

25 g. revet parmesan

Det hele blendes til en cremet konsistens, der smages til med salt. Opbevaringen sker i køleskab.

Birgitte sidder og plukker forsigtig de friske ramsløg, som skal med hjem i en æggekage.

e-max.it: your social media marketing partner