- med outdoorhimmerland.dk

 

Det snart vinterferie, og det er en oplagt lejlighed til at komme lidt ud og bevæge sig i naturen. Forhåbentlig er vejret lidt vinterlig, således at en tur i skoven er får en ekstra oplevelse. Turen i vinterskoven er valgt et sted, hvor der ikke kommer så mange mennesker – ikke fordi vi ikke gerne vil møde andre mennesker, når vi er i skoven, men den ene af vores aktiviteter er lidt ”hemmelig”.

Følg de gule pile ude i Kyø Skoven - ca 2,2 km.

 

Kyø Skoven - der er flere muligheder derude

I mit forslag til en tur i vinterskoven har jeg taget udgangspunkt i en lille gåtur på cirka 2,5 km. Det lyder måske ikke af så meget, men med de aktiviteter, der er lagt ind, så er det dog en ”risiko” for, at den går hen og bliver lidt længere.

Turen starter vi på parkeringspladsen for enden af Rebild Skovhusevej. Rebild Skovhusevej er let at finde, da denne vej går helt ud til Himmerlandsvej ved Skørping Skole. 

For enden af Rebild Skovhusevej parkerer vi på den lille parkeringsplads, der er udgangspunktet for vores lille tur i skoven. Fra parkeringspladsen går vi til den lille bålplads ”Grøndalen”, der ligger tæt på. Herved finder vi den første markering af den gule rute. Noget af det første spændende vi møder på turen er øst for bålpladsen, hvor man kan se den inddigede tomt af et hus, mens man er en gammel brønd, ligger lige vest for bålpladsen. Sådanne rester af tidligere beboelse kan man finde en del steder i Rold Skov.

Efter en kort tur kommer vi frem til Klodholm Pladsen, der er er en stor åben plads, der fungerer som primitiv lejrplads. Kommer man lidt stille frem til pladsen, kan man være heldig at se rådyr, der går og græsser.

Følg de gule pile rundt på gåturen.

 

I området skal man også lægge mærke til, at der er en del gravhøje. Det er sikkert mange som ikke ved, at Rold Skov har en meget stor tæthed af fortidsminder. På vores lille tur gennem skoven kommer vi forbi cirka 10 fortidsminder.

Ved Stendalen kan vi se frem mod Rebild Bakker, men vi vender om, og går tilbage til skoven igen. Vi færdes gennem en del løvskov, og her kan vi ved vintertid, hvor der ikke er blade kan vi se ind mellem træerne, og forhåbentlig er der mulighed for at opdage nye ting. Måske kan vi være så heldig at høre sortspættens gennemtrængende kald, som man kan høre i denne del af skoven.

Vi har mange små bålpladser rundt i skoven.

 

På vejens tilbage passerer vi forbi Klodholm-huset, og ender tilbage ved den lille bålplads ”Grøndalen”. Pladsen er udstyret med et lille hus med halvtag og brændeskjul. Der er grillpladser, samt mulighed for at sidde ved bord og bænke.

Når man bevæger sig rundt i skoven på den beskrevne rute, så kan man som familie lave nogle aktiviteter, der gør turen mere spændende for især børn, men også aktiviteter der giver noget motion.

Jeg har samlet nogle aktiviteter, som familien kan taget udgangspunkt i på den lille tur gennem skoven. Ud over nogle mere traditionelle aktiviteter, så er der lige i denne del af skoven mulighed for at kombinere den fysiske aktivitet med noget elektronik. 

Der er nemlig i området mulighed for at være aktiv med geocaching og munzee, der begge er en form for elektronisk skattejagt.

 

En geocache gemt bag ved et træ - husk at sætte samme sted!

Geocaching

Langs vores gåtur kan man finde flere geocache, og i området syd for ligger der endnu flere. Geocaching er populært sagt en skattejagt for hele familien med GPS eller smart-phone, hvor man leder efter skatte i naturen.  Skattene er typisk en boks, der indeholder lidt information om stedet, små ting og en logbog, du kan skrive en lille hilsen i. For at glæde andre, der finder skatten, kan du tage én af de små ting og lægge en ny i boksen. Denne detalje gør det sjovt for børn at være med til geocaching for der er spændende at se hvad den næste skat bringer.

Vil man være med, så kan man oprette sig som bruger på geocaching.com og hente app’en. Det er ganske gratis. Der er også mulighed for at kaste sig over nogle sværere geocache, og at købe adgang til endnu flere, men det behøves vi ikke for at finde de cache, der ligger tæt på vores gåtur.

 

En Munzee kan godt være en bette én.

Munzee

Lige som geocaching er munzee et GPS baseret spil. Det gælder om her at samle point ved at scanne munzees. Disse er typisk markeret med fysiske mærkater med en QR-kode. Man spiller ved hjælp af en app på sin telefon. Spillet kan spilles flere sammen, men man kan sagtens spille det alene. 

Det er gratis at spille munzee, og det kan måske lyde lidt mærkeligt at rende rundt for at scanne QR-koder og samle point, men når man gør det i Rold Skov eller i Rebild Bakker, så giver det anledning til at kan komme ud i det fri, få bevæget sig, og så få besøgt nogle steder i naturen, hvor man måske ikke var kommet ellers.

 

Hvem mon der har gået her?

Dyrespor

Når man går rundt i vinterskoven kan man være heldig, at der ligger sne. Er der ikke så koldt at der ligger sne, så er der måske nogle fugtige steder, hvor man i jorden kan se eventuelle aftryk. Skovens dyr og fugle sætter sporaftryk, som man med lidt dygtighed kan bestemme i forhold til hvilken art, der har sat sporet. Vil man videre mere om dyrespor, så kan man eventuelt se på hjemmesiden
www.skoven-i-skolen.dk, hvor man kan søge på dyrespor.

Ligger der et pænt lag sne, så kan man prøve at følge sporet over en længere strækning. Hvis man er heldig kan man måske finde frem til rævens hule, eller det sted, hvor rådyret har sovet for natten.

 

Håber ikke de gik her samtidig!

Skoven er fyldt med spor - ud og gæt dem!

 

En lille skøjte-, hockey eller fodboldbane på isen.

Naturbingo uden plade

Står man ved eksempelvis en lysning i skoven, så kan man tage en hurtig omgang naturbingo. Denne gang er naturbingo uden en spilleplade. Hver deltager skal nemlig på 5 eller 10 minutter finde en række ting fra skoven. Antallet af ting er selvfølgelig afhængig af hvor mange der deltager i aktiviteten.

De fundne ting samles på et sted, og så skal de andre deltagere så prøve at finde lige nøjagtig de samme ting, som de andre har fundet. Deltagerne kan selv sætte rammerne for aktiviteten. En sjov aktivitet, hvor man får bevæget sig, og så lærer skoven lidt nærmere at kende.

 

Sæbebobler i frostvejr.

Sæbebobler

Skinner solen, så er det flot at blæse lidt sæbebobler ud. Solens stråler giver en masse flotte farver i sæbeboblen. Normalt så vil en sæbeboble kun bestå i ganske få øjeblikke inden den brister, og forsvinder.

Skulle vejret være rigtig koldt (ned til 10 graders frost), så er der dog mulighed for, at sæbeboblen bliver til en lille isboble, som kan indeholde de flotteste mønstre.

 

Varme æbleskiver fra et bål er altid godt.

Suppe over bål

Vores tur starter og slutter ved en bålplads. Det er en oplagt at tage et lille hvil efter turen i skoven. På bålstedet kan vi varme lidt suppe i en gryde. Alternativt så kan bålet tændes for at give noget varme, og så kan medbragt kogende vand i en termokande, sammen med noget pulversuppe bestemt også give en indre varme efter en tur i vinterskoven. Måske har i stadig æbleskiver tilbage fra jul - de er lette at varme på et bål.

 

Nyd den flotte Kyø Skov.

e-max.it: your social media marketing partner