Her i januar og februar har jeg nogle gange været forbi Store Økssø. Der er altid liv, og der er altid mulighed for at opleve noget.

I en periode har der været is på søen, hvilket har afsløret, at der foregår ”noget”. Ved badebroen har der været skabt et hul i isen, og nogle dage har der kunnet ses spor af bare fødder i sneen.

En del af disse fodspor kan henføres til ”Søens Folk”, der er en helårsbadeforening.

For mange lyder vinterbadning nok som en ikke særlig behagelig oplevelse, men normalt så er der fra 1.- oktober til 1. april adgang til en badesauna.

Den er dog kun opsat i vinterperioden, da naturfredningsbestemmelser forudsætter, at den er nedtaget i sommerhalvåret.

At begynde at vinterbade er ikke noget man bare lige skal kaste sig ud i. Der er således nogle gode råd, man bør følge:

• Start langsomt op. Begynd i god tid, således at kroppen få mulighed til at vende sig til køligt og koldt vand.

• Kend dit badested. Badeforholdene er forskellige fra sted til sted, så det er vigtigt at man kender strømforhold og dybde. Vær også opmærksom på mulighederne for at komme op fra badestedet, eventuelt med en stige eller trappe - og husk at være opmærksom på redningsudstyr og et alarmeringsnummer, hvis det findes.

• Sikkerhed. Sørg for at have en sikkerhed, når du er ude og vinterbade. Skulle man blive dårlig, er det vigtigt med en sikkerhed, der kan tilkalde hjælp. Pas også på is på badebro og trappe. 

• I vandet. Sænk kroppen roligt ned i vandet. For at få lidt varme kan man have en hue på hovedet, og så sørge for at have vanter på hænderne.

Sidste gang jeg var ved Store Økssø stod jeg på badebroen og så på badehullet i isen. Kunne kun tænkte tilbage på nogle år siden, hvor jeg som spejder badede en gang hver måned i et år - også om vinteren i Store Økssø.

Mens jeg stod på badebroen kom et par vinterbadere - Bettina og Marie - for at bade i ishullet. Det er ”Balsam for sjæl og sind. Det er lige præcis det, som det er for os” fortalte de.

Baseret på egne erfaringer kan jeg kun give dem helt ret - men det var nu også meget rart, at komme ind og få varmen igen.

Birgitte har også selv været i vandet som vinterbader.

En lille is-engel var lavet på den frosne sø.

Bålhytten, der er sauna i vinterhalvåret - dog lukket pt.

Alle søer i Danmark er markeret med et nummer.

e-max.it: your social media marketing partner