Vi har så mange flotte søer i Rold Skov - blandt andet Mossø, Madum Sø og Store Økssø. Samtidig så har vi i områdets byer også rigtig mange søer. Her kan hurtigt nævnes Støvring, Volsted, Gammel Skørping, Suldrup, Hjedsbæk, Terndrup - ja, der er rigtig mange flere.

I en periode har det være koldt - både om dagen og om natten, hvor temperaturen lige har været nede og vende ved de to cifrede frostgrader.

Søerne har mange steder fået et fint islag, hvor ænder og måger står og skutter sig lidt.

For os mennesker, der er det fristende lige at gå lidt ud på isen - bare lige for at teste om den holder. Hvis den holder, så går vi gerne et lille stykke længere ud for det er lidt fascinerende, at komme ud på isen - og måske lave et lille hop.

Når vi så for alvor er komme ud på isen, så kan vi rigtig komme til at glide, sidde på knæ og prøve at se gennem isen. Det er rigtig sjovt, men det er bare ikke altid lovligt, og ikke mindst, så kan der være farligt.

Nordjyllands Politi har udsendt en bekendtgørelse, hvor de meddeler, at al færdsel på isen ud for kyster, i havne eller på offentlige søer, vandløb eller andre vandsteder er forbudt. Dette gælder blandt andet for de himmerlandske kommuner - Rebild, Mariager Fjord og Vesthimmerland.

Færdsel må kun ske, hvor det tydeligt ved opslag er markeret, at færdsel på isen er tilladt.

Bekendtgørelsen trådte i kraft den 3. februar 2021 og gælder frem til og med den 31. marts 2021. 

Skal vi lige have det formelle på plads, så er baggrunden for bestemmelserne om færdsel på isen udsendt i forhold til det som oftest kaldes politiets ordensbekendtgørelse. Det er også derfor, at overtrædelse af forbuddet mod at færdes på isen, kan straffes med en bøde.

Det vigtigste er dog, at vi passer rigtig meget på, og derfor ikke går ud på isen før denne har den tilstrækkelige tykkelse. Dette vil typisk være, at den er 13 centimeter tyk over hele søen.

Eller som da jeg var barn, og vi gerne ville skøjte på gadekæret i Volsted. Her blev isen ”kvalitetssikret” ved hjælp af en traktor, der kørte frem og tilbage på søen. Holdt isen, så var der fri færdsel, men knagede det for meget eller gik traktoren i gennem med et dæk, så var det fortsat ænder og måger, der i nogen tid endnu alene kunne nyde isen.

Søerne ligger bare og venter på at blive brugt til skøjte ativitet.

Huller i isen som dette er planlagt af vinterbaderne.

e-max.it: your social media marketing partner