- en glæde for fugle og mennesker

Uden for mit kontor hjemme står der et foderbræt. Det står kun et par meter fra vinduet, så jeg kan rigtig følge med i hvilke fugle, der kommer forbi.

Længere tilbage i haven er der også en foderplads, hvor der hænger forskellige former for foderautomater. Andre steder i haven er der også foderpladser.

Fodringen er især koncentreret i det sene efterår, vintermånederne og det tidlige forår. Det er i denne periode, at fuglene har størst brug for lidt hjælp.

Omkring mine foderpladser er jeg meget opmærksom på to ting - den ene er, at foderpladsen er ren, så den ikke kommer til at fungere som et smitte-sted for fuglene. En rengøring med kogende vand foretager jeg regelmæssigt.

Den anden ting er, at jeg ikke lægger ret meget foder ud ad gangen. Jeg lægger gerne foder ud tidligt om morgenen, og så i løbet af eftermiddagen. Dette er for at minimere risikoen for at der eksempelvis bliver lokket rotter til foderpladsen.

Selv om det er en let fødekilde, så fodrer jeg ikke med gammelt brød.

I stedet for så køber jeg foder, der har et højt fedt (energi) indhold. Typisk bruger jeg på mine foderpladser solsikkefrø, hampefrø, hirsefrø og jordnødder.

Samtidig så har jeg foderholdere til mejsekugler. Ved at bruge disse rør, undgår jeg at bruge mejsekugler med et net omkring. Herved undgår jeg, at nettene kommer til at ligge rundt om i haven, men også at der ikke er den lille risiko for at en fugl kommer til at hænge fast i nettet.

Ud over fuglefrø m.m., har jeg også altid nogle æbler på foderpladsen, da solsort og sjagger foretrækker disse.

Der er samtidig også fuglebade med vand. På frostdage bliver fuglebadet fyldt med varmt vand, da det så holder sig isfrit lidt længere.

Det varierede foder jeg bruger, lokker mange forskellige fugle til, da de forskellige arter har hver deres favoritfoder.

I denne vinter er det indtil nu blevet til 24 forskellige arter ved foderbrættet. Lidt uvanlige fugle som skovskade, stor flagspætte, spætmejse og topmejse er blevet hyppige gæster.

Min fuglefodring hjælper fuglene gennem vinteren, men giver mig samtidig liv i haven, og mange gode oplevelser. De timer, hvor jeg ikke er ude i naturen, er lidt sjovere, når fuglene så alligevel kommer tæt på.

 

Mit foderbrædt inden der gik eftermiddagsfugle i det.

De små spor efter solsorterne i sneen.

Musvit - Rebildfoto.dk

Rødhals - Rebildfoto.dk

Sjagger - Rebildfoto.dk

Skovskade - Rebildfoto.dk

Solsort - Rebildfoto.dk

Spætmejse - Rebildfoto.dk

e-max.it: your social media marketing partner