- en del af et lille eksklusivt selskab

Når jeg er på ture rundt i Himmerland for at blive lidt klogere på landsdelen, så besøger jeg gerne de kirker, jeg kommer forbi. Kirker og kirkegårde er mange gange en afspejling af det, som skete i samfundet på den tid.

Kirkerne er som bygningsværker også interessante, da der ofte kan findes spændende detaljer om eksempelvis tidligere byggerier eller tilknytning til omkringliggende godser.

Det var under et besøg ved Store Brøndum Kirke, at jeg på den sydlige kirkemur blev opmærksom på en speciel udformning af en sten.

Den sad helt oppe under tagskægget, var en såkaldt kvadersten (tilhugget natursten), og var cirka 30 cm x 50 cm. Men det som gjorde den speciel var, at der i stenen var indhugget et skaktern-mønster.

Fra andre himmerlandske kirker kendte jeg denne specielle udformning af sten, men jeg havde ikke tidligere hørt, at sådan en sten skulle findes i Store Brøndum, så det var specielt at ”finde” denne sten.

I Danmark kendes 48 kirker, hvor der tilsammen er fundet 67 af de mønstrede sten. På grund af deres mønster bliver stenene ofte omtalt som ”Skakbrætsten”. 

Stenene er næsten altid placeret i det udvendige murværk, og kan findes i alle kirkens bygningsdele. Stenene er tilbage fra 1200-tallet, og fremstillet i forbindelse med kirkebyggeri.

Det er påfaldende, at 47 af de 48 kirker ligger placeret i et bælte, der strækker sig fra Thy og Hanherred over Himmerland ned til Århusområdet. Der er ikke fundet eksempler på skakbrætsten i det sydlige Jylland eller på Fyn og Sjælland.

Hvorfor der geografisk er denne fordeling, er der ikke givet en forklaring på endnu.

I Himmerland kan skakbrætstenene blandt andet ses i Bislev, Veggerby, Skivum, Giver, Kongens Thisted, Vebbestrup og Gunderup.

Den geografiske placering af kirker med skakbrætsten bliver mere mystisk, når man så samtidig i Tyskland og Polen også har fundet omkring 50 kirker med skakbrætsten. Disse er beliggende omkring floden Oder.

Her ud over er der enkelte kirker i Sverige og Norge.

At der findes to geografiske områder med samme særpræg, må med stor sandsynlighed have et sammenfald, men hvordan det hænger sammen, er dog ukendt endnu.

Et andet mysterium ved skakbrætsten er hvorfor de overhovedet er fremstillet. Der har blandt andet været teorier fremme om, at det har været et tidsfordriv for dem, som byggede kirken, at det har været dekoration af kirken, at det har været som symbol for en adelsfamilie eller en munkeorden.

Teorierne har også gået på, at skakbrætmønsteret symboliserer liv/død, godt/ondt eller himmel/jord eller har været et symbol på ”fandens spillebræt” (hvis fanden spiller brætspil, så er der fred til at bygge kirken).

Både den geografiske udbredelse af skakbrætsten med et område i Danmark og et område i Tyskland/Polen og så hvad stenene symboliserer, er således fortsat et uløst mysterium.

Man kan dog nok forvente, at der bliver fundet flere skatbrætsten i de kommende år, der måske kan være med til at løse dette mysterium.

Der er over en årrække fundet flere skakbrætsten. I 1948 blev 22 kirker omtalt med denne type sten, mens dette tal i 1989 omtales 45 kirker med i alt 59 skakbrætsten, mens den seneste opgørelse fra 2020 angiver 48 kirker med i alt 67 sten.

Der er i de sidste 30 år kun fundet tre nye kirker med skakbrætsten, så det var for mig en meget speciel fornemmelse at stå der ved Store Brøndum Kirke, og konstatere, at der nu kunne føjes en ny kirke til det lille eksklusive selskab af kirker med skakbrætsten - Store Brøndum blev kirke nummer 49. 

 

FAKTA

Skulle nogle af læserne af ”Ud i Naturen med OutdoorHimmerland” have kendskab til kirker med skakbrætsten, så hører jeg meget gerne om det på mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - også hvis man ”gennemgår” en kirke uden at finde nye sten. Dette kan måske være med til at give en mere fuldstændig registrering af skakbrætsten, og hvem ved, måske løse gåden om de mystiske ”skakbrætsten”.

Birgitte under den nyfundne skakbrætsten.

St. Brøndum Kirke med et flot snelag.

Husk også at kigge nedad når I går der ude, masser af spændende svampe.

 

e-max.it: your social media marketing partner