Af Splint

Roald Als, Ole Rasmussen og Gorm Vølver:
Året der gak 2020
176 sider. 199,95 kroner
Politikens Forlag
Nu kan det ikke skjules længere: Julen nærmer sig! Et godt tegn er bogforlagenes udgivelser af årsrevyer, og naturligvis er Politikens Forlag klar med en samling Greatest Hits fra dagbladet Politikens satiriske bagside-spalte At Tænke Sig.

Denne gang har forfatterduoen Ole Rasmussen - der er født i Dall Villaby - og Gorm Vølver allieret sig med tegneren Roald Als. Så nu har satirehæftet ikke blot ændret format fra rektangulær til kvadratisk, men også ændret navn til  Året der gak.

Det er hæftets indhold bestemt ikke blevet ringere af. Snarere tværtimod! Således rammes de virtuose, sarkastiske og farverige tegninger af Roald Als formidabelt ind af forfatterduoens rammende kommentarer og vittigheder. Vanviddet indledes på forside-flappen, hvor det fortælles, at ”partiet Stram Buks føler sig nødsaget til at skifte navn for at kunne få lov til at samle vælgererklæringer ind. Partileder Racismus Paludan oplyser at følgende navne er under overvejelse: Klam Kurs, Stram Lugt, Dansk Korankasterparti, Paludansk Folkeparti, Etnisk Udrensning, Racistisk Forum og Sur Røv”.

Dronning Margrethes eget svar på, hvordan hun håndterer corona-pandemien, kan man også læse: ”Som mange andre danskere arbejder jeg hjemmefra i denne tid, så jeg går bare rundt på Amalienborg og vinker. Jeg husker altid at spritte hånden af bagefter, og det vil jeg også opfordre andre til at gøre”. Kort sagt: Der grines højt og længe af den helt unikke satire, der spidder politikere, kulturpersonligheder, hysteriske forældre og andre, der fortjener det.

Roald Als, Jens Hage, Gitte Skov, Lars Andersen m.fl.:
Svikmøllen 2020
48 sider. 99,95 kroner
Lindhardt & Ringhof
For gang nummer 106 udsendes satirehæftet Svikmøllen. Naturligvis står det i coronaens tegn, og sørme om ikke man man har valgt at præsentere et Corona-spil, der handler om at stå sammen - hver for sig! For morskabens skyld er det er brætspil for afsprittede terninger, hvor de glade vindere får muligheden for at hamstre toiletpapir og sende hinanden hjem for risikobetonet adfærd i større forsamlinger! Hertil kommer at sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm er kåret som Svikmøllens yndlingsoffer i 2020. Dermed tager han over fra tidligere vindere som prins Henrik, Simon Spies og Bertel Haarder.

I begrundelsen for valget af Brostrøm lyder det blandt andet, at han og Sundhedsstyrelsen i årets løb gik fra at være nærmest ukendt til det modsatte. ”I dag har årets yndlingsoffer været på forsiden af Euroman - noget som ellers kun er skuespillere og sportsstjerner forundt. Og så står årets yndlingsoffer noget mere skarpskåret end vores svenske broderfolks chefvirolog Anders Tegnell, der klæder sig som en livstræt forstander for en ungdomsskole,” lyder det. I det hele taget er læsningen af Svikmøllen 2020 forrygende.

Men redaktionen har også fået god hjælp. De takker blandt andre Donald Trump, Kongehuset, Kåre Mølbak, Sofie Linde og regeringen, mens en helt særlig tak tilegnes støvringenseren Frank Jensen, der efter at være blevet afsløret for sex-chikane nu ikke længere er overborgmester i København...

Morten Ingemann:
Og det var Danmark 16
256 sider. 100 kroner
Ekstra Bladets Forlag
Læsere af Ekstra Bladet glæder sig hver dag over tegneren Morten Ingemanns satire over hverdagens små fortrædeligheder. Således lykkes det ham at spidde aktuelle og politiske begivenheder med både elegance og glimt i øjet. 16. udgave af det farverige satirehæfte kan nu erhverves.

Læsere kan blandt andet se frem til at få en forklaring på, hvorfor Storbritanniens premierminister Boris Johnssons ser forpjusket ud, ligesom man støder på USA-præsident Donald Trumps dæmoner. Endnu engang konstaterer man, at satirehæftet med de groteske tegninger og den lettere perverse tankegang i mange danske hjem vil blive betragtet som en særdeles velegnet mandelgave juleaften.

e-max.it: your social media marketing partner