Overskud fra andre kirker, runesten, kalkmalerier og en ”forkert” kirkeklokke.

 

Da jeg besøgte Suldrup Kirke i forbindelse med at jeg skulle skrive stykket om kirkespiret, benyttede jeg lejligheden til at se nærmere på både kirkerummet og omgivelserne.

Der blev også lejlighed til at snakke lidt med et par af de ansatte på kirkegården, hvilket gav endnu større lyst til at blive klogere på kirken - og ikke mindst de spændende historier, som stedet har. 

Kirkens inventar er i sig selv interessant, da det kommer fra mange forskellige steder.

Prædikestolen, der er fra omkring 1600, kommer fra Buderupholm Kirke. Det samme gør alterbord og altertavle, der også kom til Suldrup Kirke i 1944.

Tidligere have kirken modtaget nogle overskydende stolestader fra Budolfi Domkirke.

Det er dog ikke al inventar, der kommer fra andre kirker - trækrucifikset på sydvæggen er en privat gave fra 1965 fra krokone Petrine Sørensen, Hjedsbæk Kro.    

Inde i kirken kan man se et mindre felt med et kalkmaleri. Der er tale om et viekors (13. århundrede) samt en mindre stjerne (14. århundrede. Dette er de synlige rester af en større udsmykning som blev fundet ved en restaurering i 1987.

Da kalkmalerierne var i dårlig stand, så blev de kalket over igen - for at vente på en tid, hvor restaureringsmetoderne er blevet bedre.

Kirkeklokken blev oprindelig fremstillet i 1582. Den var tiltænkt til Aarestrup Kirke af ejeren af Thorstedlund, men klokken var for lille til at den kunne høres fra Aarestrup til Thorstedlund. Derfor blev den skænket til Suldrup Kirke, så Aarestrup Kirke kunne få en større klokke.

Et par store sten i og lige uden for det sydlige våbenhus har også en historie.

Ved indgangen står en runesten. Inskriptionen er ”Rysk rejste denne sten efter Ufar broder sin”.

Lige inden for indgangsdøren i selve våbenhuset står en romansk ligsten, hvor der ud over en runeinskription også kan ses et indhugget Sct. Georgskors. Stenen er oprindeligt fra omkring år 1000, og blev i 1880 fundet ved kirken.

Suldrup Kirke har meget mere at byde på af indtryk - mere spændende inventar, historie om en udgravning, en flot og velholdt kirkegård, et kapel, der mangler et maleri og titlen som Familie Journalens Julekirke i 2019 - mange spændende historier, som måske vi måske senere vender tilbage til.

Suldrup Kirke er åben hver dag.

 

Trækrucifikset en gave fra 1965 fra krokone Petrine Sørensen, Hjedsbæk Kro.

 

Døbefonten er en såkaldt Mariagerfont.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner