For nylig spurgte en god veninde mig, om jeg nogensinde havde besøgt Wøldikes Æblehaven i Øster Hornum.

Jeg måtte indrømme, at jeg da havde kørt forbi på Harrildvej, og bemærket et skilt med Æblehaven, men jeg havde aldrig stoppet op for at se nærmere på, hvad skiltet egentligt gemte over.

Lejligheden var der nu, og det blev til indblik i en meget spændende historie om Jeremias Wøldike og en usædvanlig stor glæde for æbler.

Jeremias Wøldike kom til Øster Hornum i 1860. Han skulle være præst ved Øster Hornum Kirke.

Det var dog hans store interesse for frugttræer, der for eftertiden har været med til at vi i dag husker ham.

Jeremias Wøldike blev født 5. juni 1819 i Fåborg. Som barn interesserede Jeremias sig for frugttræer og podning af disse. Allerede som tolv år gammel kunne Jeremias plukke æbler fra træer, som han selv havde fremavlet.

Hans præstegerning førte ham i 1860 til Øster Hornum. Forædling af frugttræer og haveanlæg var på det tidspunkt ikke særlig udbredt i et område som Øster Hornum.

I løbet af de 19 år Jeremias var præst i Øster Hornum, blev i præstegårdshaven anlagt en frugtplantage. Den endte med at rumme 278 æblesorter, 243 pæresorter, 38 blommesorter og 40 kirsebærsorter, 1 fersken, 1 abrikos og 1 vin.

Da Jeremias Wøldike flyttede, blev æblehaven ikke vedligeholdt, og den forsvandt med tiden.

Efter lang tids planlægning blev Æblehaven genskabt, og indviet i foråret 2009. Haven ligger ved siden af Øster Hornum Kirke, og er en del af det areal, der tidligere have været en del af skolelærerens ”skolelod”.

Haven er efterfølgende i 2011 blevet udvidet med endnu flere sorter, så man i dag kan se et stort udvalg af forskellige æbler.

Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg besøger Æblehaven, og jeg glæder mig specielt til foråret, når alle de mange æbletræer i blomst, og ikke mindst til der i efteråret kommer æbler på træerne - det bliver helt sikkert en flot oplevelse.

Så skal der sendes en venlig tanke til Jeremias Wøldike, og ”Æblevennerne”, der i dag passer dette spændende sted.

 

Æblehaven står flot foran kirken.

Der er stadig æbler på træerne i haven.

Ved alle træer står en beskrivelse af sorten.

Tilfældigt eller var der mon mange æbletyve.

e-max.it: your social media marketing partner