Naturformidler Birgitte Wilsted Simonsen, outdoorhimmerland.dk, anbefaler er tur i skoven i efterårsferien

Efterårsferien står for døren. Måske er der blevet lejlighed til at hele familien kan tilbringe nogle dage sammen. Der er helt sikker mange ting som skal klare, men som naturformidler er det selvfølgelig mit forslag, at man tager en tur i efterårsskoven.

I disse dage bliver skoven til en eksplosion af farver, når løvtræernes blade bliver brune, gule og røde. Hvornår og i hvilke farver er forskellige fra de enkelte træarter, og hvordan vejret har været.

Skovens træer og buske står også med bær, frugter og kogler, og i skovbunden kan man finde mange spændende svampe.

Der er således mange gode grunde til at tage i skoven – det giver jo også motion og frisk luft.

Nogle gange hører jeg en bemærkning om, at det er svært at komme ud i skoven, forstået på den måde, at det kan være udfordrende at vide hvilken vej man skal gå, og om den vej, man nu vælger, også er spændende og til at gå på.

I mine forslag til efterårsaktiviteter har jeg derfor taget udgangspunkt i en lille gåtur på cirka 3 km i den nordligste del af Rold Skov. Turen er velegnet for alle, den er ikke kuperet, stierne er de fleste steder godt bredde og så kommer man til at gå i en rigtig flot del af Rold Skov.

Turen starter vi på parkeringspladsen ved Rebildvej, hvor man også parkerer, hvis man skal besøge naturlegepladsen Røverknolden. I første omgang går vi forbi selve legepladsen, og ned mod madpakkehuset, hvor vi går ud på skovvejen mod selve skoven.

Den skov vi kommer til at gå i, er blandet, så den er perfekt til at finde de ting, som vi skal bruge til vores efterårsaktiviteter. I løvskoven er der mulighed for at samle blade til bladugler. Der er mange træarter her, så der er mulighed for at samle mange forskellige slags blade.

Der er også masser af grantræer, hvor vi på skovbunden har mulighed for at samle kogler fra jorden, som vi kan bruge til vores bål. Koglerne holder godt på varmen, så de kan bruges som naturens grillbriketter. Vi kan også her samle lidt mos til at dekorere den foderautomat og den skovtrold, som vi skal lave som aktivitet.

Vi kan også være heldig at finde forskellige bær og frugter flere steder, og blandt andet langs Rebild Kirkevej er der flere æbletræer.

På de sidste stykke gennem skoven samler vi lidt tørrede kviste, som vi kan bruge til optænding af de bål som vi skal bruge til vores mad. På Røverknolden er der mulighed for optænding i bålsteder, og her kan vi lave lidt mad efter vores tur i skoven … og så er der mulighed for at lege på naturlegepladsen.

Jeg har samlet 5 aktiviteter, som familien kan taget udgangspunkt på den lille tur gennem skoven. Der skal blandt andet samles lidt materialer, som vi skal bruge til vores ting, men turen gennem skoven giver forhåbentlig også frisk luft, motion og så er vi sammen om at lave nogle ting, og det er hyggeligt. 

En sej bladugle fra skoven.

Bladugle

Har man en madpakke med i skoven, så er den nok ofte samlet i en frostpose. I stedet for bare at smide denne pose ud, så kan vi lige så godt bruge den til noget sjovt.

På vores tur rundt i skoven fylder vi frostposen op med de blade, som vi kommer forbi. Måske er det de gule, der er favoritten, måske er det de røde, eller måske skal det kun være blade fra egetræer – det er kun fantasien, der sætter grænser. Posen fyldes godt op

Man vælger selv om bladene skal tørres eller om de puttes fugtige i posen. Puttes de fugtige i posen, så er der chance for at man kommer till at opleve naturens nedbrydning af bladene, hvilket også er spændende for børn.

Når man kommer hjem, så kan posen lukkes med tape, og af karton kan klippes øjne, næb og fødder. Man har nu den sødeste bladugle, som kan stå flot ved indgangsdøren eller på terrassen. 

Naturbingo

Skal man have aktivitet, når man er på tur i naturen, så kan man lige tage et spil Naturbingo.

Spillet er meget simpelt, da det eneste man skal bruge, er et A4-ark med et antal billeder af forskellige naturting. Aktiviteten bliver mere sjov, hvis der er god chance for at finde alle de ting, som er vist på naturbingo-pladen, ligesom det bliver mere interessant, hvis man har en voksen, der kan fortælle lidt om de ting, som børnene finder.

Min erfaring med naturbingo er, at aktiviteten er en god måde at kombinere frisk luft, motion og viden om naturen på.

På min facebook-side for OutdoorHimmerland, ligger der et par naturbingo-plader for efterårs-skoven. Der vil løbende her komme flere naturbingo-plader om forskellige årstider og om forskellige naturtyper.

Foderugler af mælkekarton.

Foderautomat

På vores tur i skoven er vi måske heldige at finde nogle nødder, nogle vilde æbler, nogle frøstande eller måske nogle klaser af hyld. Vi kan samle lidt sammen, som vi tager med hjem, så vores egne havefugle også kan få lidt af denne mad.

Den vilde mad og de solsikkefrø, som vi måske har købt til at fodre fugle med, kan vi servere i en hjemmelavet foderautomat lavet af en mælkekarton. I to eller tre af mælkekartonens sider kan man 5-7 centimeter over bunden lave hul til god åbning, så fuglene

Med farve og tudser kan man lave en flot foderautomat, der er udsmykket som eksempelvis en ugle, eller man kan også udsmykke sin foderautomat med blade, små grankviste eller mos, således at den bliver helt naturligt camoufleret at se på.

En lille gren kan føres gennem mælkekartonen, så fuglene kan sidde og spise herfra. Pinden skal være lang nok til at gå igennem både forside og bagside, ellers falder den af, når fuglene sætter sig. 

En folietrold lige fra bålet.

Bålmad i foliebakke

Mad på bål er altid hyggeligt. På en lidt kold efterårsdag giver bålet varme, og så bliver det bare mere hyggeligt, hvis man kan få lidt at spise. Brænde og nogle grillbriketter tager jeg altid med hjemmefra, mens de små pinde, som skal bruges til optænding, dem finder jeg i skoven.

Som en aktivitet ved bålet er mad i en foliebakke noget af det mest simple af lave.

 

En folietrold lige fra bålet.

I en foliebakke kan man fylde lige hvad man har lyst til. Jeg plejer selv at bruge små stykker af kartofler, gulerødder, løg og pølser, som bliver krydret med diverse urter (eksempelvis brændenælde), som jeg finder i skoven.

Det hele dækkes efterfølgende med bullionvand, og låget sættes godt på. Foliebakken sættes ind i bålets gløder i minimum 20 minutter, hvorefter maden skulle være til at spise.

Opskrift på foliebakke trolde.

Små skovtrolde.

Skovtrolde af grankogler

Ved nåletræer kan man meget ofte i skovbunden finde kogler. Koglerne indeholder frø fra nåletræerne, men til vores aktivitet skal vi bruge hele koglen til vores skovtrold. Både kogle fra grantræer og fyrretræer kan bruges.

Vores skovtrolde skal have lidt personlighed, så de skal udsmykkes med de forskellige materialer, som vi kan samle på en tur i skoven. Det kan eksempelvis være mos, blade, agern og små pinde. Det er kun fantasien, der sætter grænsen for det udseende, som vores skovtrold skal have.

Som øjne kan man enten købe færdige øjne i hobbyforretninger, men man kan også bruge ”holderen” fra et agern, og så med en tuds tegne øjet.

De små skovtrolde kan stå rundt i haven eller i altankassen, hvor de så holder øje med hvad nyt der sker i naturen.

Find trolden.

e-max.it: your social media marketing partner