Brevvekslingen mellem Jeppe Aakjær og Thøger Larsen udkommer nu som bog.

AARESTRUP: Korrespondancen mellem Thøger Larsen og Jeppe Aakjær er aldrig tidligere blevet udgivet samlet. Men nu udkommer alle de bevarede breve mellem de to markante digtere i bogen Jeppe Aakjær og Thøger Larsen. En brevveksling. 1902-27

Igennem de sidste tre år har de to forfattere Anette Kjær og Knud Kramshøj arbejdet med at få de ca. 150 håndskrevne breve renskrevet. 

- Det har været et arbejde, der har budt på mange forhindringer, da særligt Aakjærs håndskrift til tider har været meget vanskelig at tyde, fortæller Anette Kjær, der til daglig er organist i Aarestrup og Haverslev kirker og derudover arbejder som freelance foredragsholder, bl.a. med emner om Aakjær og Thøger Larsen.  

Hun fik brevvekslingen udleveret i kopi af daværende formand for Aakjær Selskabet, Henning Linderoth, og blev undervejs i forløbet gjort opmærksom på, at Knud Kramshøj også arbejdede med brevene. 

Så for et års tid siden valgte de at indlede et samarbejde med henblik på at få brevene udgivet. 

Knud Kramshøj er pensioneret lektor i dansk og engelsk fra Skive Gymnasium og har modtager af Aakjærprisen i 2017. Han har skrevet en indledning til brevene, der giver et godt afsæt til at fordybe sig i selve korrespondancen mellem de to digtere Aakjær og Larsen.

- Der er noget meget fascinerende over brevvekslinger, siger Anette Kjær. - Brevene er som små autentiske vinduer ind til en tid, der ikke er mere, men som alligevel har så meget at bidrage med. Både Thøger Larsen og Jeppe Aakjær er i deres digtning dagsaktuelle. Deres natursyn og menneskesyn taler lige ind i vores tid, men på en forfriskende anderledes måde, end der tales i dag. 

Brevvekslingen mellem  Jeppe Aakjær og Thøger Larsen er som spredte brudstykker af en lang samtale, der strækker sig over 25 år, og den giver indblik i både deres venskab, datidens litterære emner, hverdagens lavpraktiske gøremål og deres forskellige syn på kunstens betydning. 

Anette Kjær fortæller, at det har været en utrolig spændende opgave og langt mere omfattende, end både hun og hendes medforfatter Knud Kramshøj havde regnet med. Men hun er glad for, at brevene nu er blevet tilgængelige for såvel forskningen som et bredt publikum med interesse for Jeppe Aakjær og Thøger Larsen og håber, at andre vil få glæde af at kunne læse den interessante og meget levende brevveksling, der i årtier har ligget hengemt på Det Kgl. Bibliotek.

Bogen udkom 14. april 2020 på Forlaget Mellemgaard.

e-max.it: your social media marketing partner