Kører man mellem Skørping og Terndrup, så kommer man forbi nogle mindre byer - Hellum, Siem og så Torup. 

For mange er Torup sikkert hurtigt overstået, da det ikke tager så lang tid at passere de godt 10 huse og gårde, der er i bebyggelsen. Det er dog rigtig synd, da Torup har et par seværdigheder, som man bør bruge lidt tid til at se nærmere på.

Lidt uden for Torup ligger Torup Kirke. Som så mange landsbykirker, så ligger den højt og meget synligt i landskabet.

Kirken er fra middelalderen. I begyndelsen af 1500-tallet blev der tilføjet et tårn, der, når man kigger på kirken, kan virke lidt smalt og lille i forhold til resten af bygningen.

Tårnet har initialer og cifre fra E. H. von Schimmelmann. Han overtog i 1782 Lindenborg Gods, og var landets finansminister omkring 1800.

Prædikestol, altertavle og alterkalk er fra 1500 og 1600-tallet, mens klokken er fra 1893, og omstøbt fra den oprindelige klokke fra 1200-tallet.

Den anden seværdighed ved Torup er knap så synlig, og har en helt anden historie. 

Der er tale om en lille søjle, der i dag er malet rød. 

Jeg har fået fortalt, at historien for søjlen går tilbage til begyndelsen af 1800-tallet. Her lå der en lille ejendom på Siem Mark. Husmanden var fæste hos Lindenborg Gods. En del af opgaverne for denne fæste var at gå post på Lindenborgs område. 

Turen gik således et par gange om ugen fra hovedgården, Torup Hedegaard i Rold Skov til Lindenborg og videre til Aalborg. På vejen skulle posten besøge de forskellige skovfogedsteder. 

Når han kom forbi den lille søjle, så skulle han på pladen på toppen af standeren skrive, at han var gået forbi på dette klokkeslæt, og at han regnede med at være tilbage igen på det tidspunkt, han også skrev. Så skulle folk møde op med breve eller pakker, som han så tog med.

Jeg har altid været fascineret af historien af Lindenborgs eget postvæsen, og nyder hver eneste gang jeg kører forbi den lille sølje, der har så meget historie.

Lindenborgs egen postsøjle.

En lille anemone tittede frem i græsset.

 

 

 
e-max.it: your social media marketing partner