Allan Asp Poulsen har givet sig selv den ultimative udfordring: nemlig at cykle fra Skørping til Frankrig på 10 dage, for derefter at prøve kræfter med de afgørende Tour de France-bjerge.

 

Hårnålesving efter hårnålesving. Stigning efter stigning. Dét er på menuen, når Danmarks hårdeste velgørenhedscykelløb, Cykelnerven, løber af stablen i de franske Tour de France-bjerge få uger inden verdens største cykelløb. For en vigtig sag og et unikt fællesskab, der gør de fire cykeldage til en oplevelse i særklasse – og netop den vigtige sag og de helt unikke cykeldage er, hvad Allan Asp Poulsen fra Skørping endnu engang udfordrer sig selv med, når han her i juni cykler med på Cykelnerven 2024.

Cykelnerven kæmper sig gennem de franske Tour de France-bjerge intet mindre end to uger før, de professionelle cykelryttere stiller til start i årets Tour de France. 500 Cykelnerven-ryttere skal her prøve kræfter med mestrenes asfalt, mens de sidste forberedelser til verdens største og mest legendariske cykelløb finder sted.

Blandt de 500 ryttere er Allan Asp Poulsen, som har tænkt sig at skyde sit Cykelnerven-eventyr i gang med 2000 kilometers cykling fra Skørping til Frankrig, inden han bevæger sig ud på fire intense dages bjergkørsel. Allan startede 30. maj sin tur sammen med sin gode ven, Erik.

Cykelnerven er Scleroseforeningens flagskibsevent, der nu har eksisteret i mere end 10 år for at samle livsvigtige midler ind til forskningen i sclerose. Og den indsamling er én, som den lokale ildsjæl Allan Asp Poulsen er en vigtig del af. Og hvorfor er han egentlig det?

– Det giver rigtig meget mening for mig at engagere mig i kampen om en verden uden sclerose, da både min mor og jeg selv lever med sygdommen. Når man kombinerer velgørenhed med cykling, går det for mig, op i en højere enhed.

 

Etape 4, 19 og 20 af Tour de France

I 2024 cykler Cykelnervens rytterne bjerge som Cime de la Bonette, Col de la Couilole og sidst, men ikke mindst, fortryllende Galibier, når de prøver kræfter med bjergene fra etape 4, 19 og 20 af årets Tour de France. Det er blot tre ganske særlige Tour de France-bjerge ud af en alenlang liste, som årets ryttere skal kæmpe sig igennem på fire dage i sadlen.

Fire cykeldage, hvor alle ryttere efterfølgende kan sidde hjemme i sofaen og tænke tilbage på, hvordan det var at cykle lige præcis dét hårnålesving, endelig at nå toppen af dét bjerg og ikke mindst, hvorfor det var okay selv at være maks. presset, når selv Pogačar kan blive presset op ad dén stigning.

– Jeg glæder mig over, at jeg på trods af sygdommen har fysikken til at kunne cykle så meget, som jeg kommer til. Når jeg med Cykelnerven cykler op ad det ene bjerg efter det andet i en guld trøje, som vi med sclerose cykler i, så føler jeg mig heldig. Heldig over at jeg kan, med tankerne på alle dem, som ikke kan. Jeg vil bære guldtrøjen med stolthed og håbet om, at vi snart har en verden uden sclerose.

At en af Cykelnervens ambassadører, der er med til at planlægge årets rute og selv cykler med hvert år, er Danmarks skarpeste Tour de France-ekspert, er heller ingen tilfældighed. Nemlig Dennis Ritter.

 

Det er utrolig hård kost for enhver cykelrytter, når det går opad, som her på én af Tour de France etaperne. Foto: Jakob Helbig.

Tilsvarende kræver det stor koncentration at køre ned ad på de franske veje, siger Allan Asp Poulsen. Foto: Jakob Helbig.

 

Krævende udfordring – på den flinke måde

For Danmarks Tour de France-ekspert er der ingen tvivl. Cykelnerven er og kan noget ganske, ganske særligt:

– Den nære sammenhæng med Tour de France giver Cykelnerven noget unikt og enestående, og det er også derfor, det er en stor ære for sådan en som mig, der har beskæftiget sig med Tour’en på nærmeste hold i 23 år, at være ambassadør på Cykelnerven, siger han og fremhæver, at Cykelnerven er en hård, fysisk krævende udfordring – på den flinke måde:

– Måske er Cykelnerven klassens frække dreng, men på den flinke måde. Den er måske fræk, fordi den ikke er nem at gennemføre. Det er fysiske udfordringer fra øverste hylde, for ambitionerne er altid store. Uanset hvilken rute og hvilke bjerge, Tour de France-ledelsen vælger, tager vi altid udfordringen op.

 Ritter og resten af Cykelnervens cykelentusiaster tager ikke kun kampen op mod de mange højdemeter for den exceptionelle oplevelses skyld. For dem alle er det både en personlig udfordring på viljestyrke og udholdenhed, men også et vigtigt bidrag i kampen mod sclerose.

/ JS

 

FAKTA

Hvad er Cykelnerven?

Cykelnerven er Danmarks hårdeste velgørenhedsevent, der siden 2014 har samlet hundredvis af frivillige cykelentusiaster om ét fælles mål: at samle penge ind i kampen for en verden uden sclerose. I 2024 drager Cykelnerven for 11. år i træk afsted mod Frankrig, hvor rytterne ufortrødent vil kæmpe sig op ad de stejle stigninger.

Rytterne fordeler sig på to ture; 250 ryttere er afsted fra den 11. juni til den 16. juni, mens 250 ryttere ligeledes er afsted fra den 18. juni til den 23. juni. Af ren og skær kapacitets- og sikkerhedsmæssige årsager er rytterne afsted af to omgange, i stedet for et stort.

Cykelnervens ryttere er inddelt i lokale hold samt virksomhedsteams, der sikrer, at hele Danmark er repræsenteret.

Inden for de seneste 20 år er antallet af danskere med sclerose fordoblet, og i dag lever 18.616 danskere med den uhelbredelige sygdom, der oftest rammer unge mennesker i alderen 20-40 år. Cykelnervens fornemmeste opgave er at samle midler ind, der kan være med til at stoppe denne negative udvikling og samtidig kæmpe for, at mennesker med sclerose får et bedre liv med sygdommen.

I den kamp gør hver enkel rytter på Cykelnerven en vigtig forskel – en kamp, Allan Asp Poulsen, Skørping, er med til at kæmpe.

e-max.it: your social media marketing partner