Leder af Skørping Lokalhistoriske Arkiv, Johan Rafaelsen, har rundet 80 år – og har ingen planer om at stoppe med arbejdet.

SKØRPING: Officielt er åbningstiden her i vinterhalvåret torsdag aften i tidsrummet kl. 19 til 21, men det afholder bestemt ikke arkivleder og 80-års fødselar Johan Rafaelsen fra at være på Skørping Lokalhistoriske Arkiv mange andre dage i løbet af ugen.

- Der er jo hele tiden mange ting, som vi skal have sorteret, gennemgået og arkiveret, således at vi kan finde det frem igen, når nogen efterspørger viden om et bestemt emne, lyder det fra Johan Rafaelsen, som, sammen med hustruen Bodil Rafaelsen og arkivets 10-15 frivillige medarbejdere, er den faste stab bag denne skattekiste af information. 

Der er mange oplysninger at hente i arkivet.

Uddannet til noget helt andet

Johan Rafaelsens mange timer på arkivet begyndte, da det blev etableret i midten af 1980’erne. Og det til trods for at han slet ikke er uddannet museums- eller arkivmand. 

- Når jeg nu runder 80 år, er det nemt at regne ud, at der står 1944 på min fødselsattest. Jeg stammer fra en gård ude på Aars-kanten og med Sønderup Å som nærmeste nabo. Som barn gik turen senere via Ravnkilde til Aarestrup, hvor skolegang og en karriere som landmand hurtigt blev udstukket. Men det havde jeg slet ikke lyst til, så det blev en læreplads som elektriker i Skørping, fortæller Johan Rafaelsen med et glimt i øjet.

Elektrikerfaget blev på en måde fortsat med værnepligt hos telegraftropperne, og herefter kom der både realeksamen og studentereksamen på CV’et. Det endte med installatøreksamen og derefter en lang karriere inden for brandtilsyn for forsikringsbranchen og undersøgelser efter brande og ulykker for at finde årsagen hertil. Et job der medførte mange svære oplevelser, da Johan Rafaelsen jo så at sige arbejdede lige der, hvor mennesker var omkommet, eller hvor familier havde mistet alt i en ødelæggende brand.  

- Interessen for arkivarbejde kom først til senere og startede med slægtshistorie. Og da der så pludseligt var initiativ til at etablere et Lokalhistorisk arkiv i Skørping, var jeg lige pludselig en del af dette arbejde, da arkivet åbnede i 1985, lyder det fra arkivlederen, der i dag er et omvandrende leksikon for Skørping historie. 

Børn, unge og ældre på arkivet

Arkivet er meget efterspurgt, og vi får rigtigt mange henvendelser fra både ældre men i særdeleshed også yngre. Mange der bosætter sig i Skørping, hvad enten det er i nye eller ældre huse, vil faktisk gerne vide noget, om det hus de bor i eller egnen og den by, som de nu er en del. 

- I åbningstiden får vi altid besøg af folk, som søger disse informationer, er i gang med at researche en bog, arbejder med slægtshistorie eller som leder efter gamle fotos, så tiden til at sortere og arkivere nyt materiale må vi finde uden for vores normale åbningstid, smiler Johan Rafaelsen, der supplerer med at det  også er en fast tradition, at fjerde eller femte klassetrin fra Skørping Skole kommer på besøg, ligesom ældre skolebørn også bruger arkivet, når historieopgaverne skal skrives. 

Gamle breve indeholder mange oplysninger.

Guldgrube af informationer

Ofte indleveres der arkivalier, som er den rene guldgrube af information.

- For nyligt fik vi en stor mængde gamle matrikelkort ind fra perioden 1860 og cirka 60 år frem. Det er ganske utroligt, hvad man kan se ud af disse, når det gælder ejerforhold, landskabet og beliggenhed af gårde og huse, fortæller Johan Rafaelsen, der især også finder mange lokale oplysninger i gamle breve, som folk gennem tiderne har skrevet til hinanden. 

80-års fødselaren har bestemt ikke planer om at stoppe, selvom arkivets bestyrelsen er i gang med at lette nogle af de mere tidskrævende opgaver fra Johan Rafaelsens skuldre. 

- Næste mål er jo både 90 og 100 år, og de årstal er jo ingen alder, når det gælder arkivalier, slutter Johan Rafaelsen, der blev fejret med en flot reception med både gaver, taler og mange besøgende. / HM

e-max.it: your social media marketing partner