Det store spørgsmål dannede i sidste uge ramme for to spændende og debatfyldte temadage på Støvring Gymnasium for kommunens mange 9. klasseelever.

Af Charlotte Ringgaard, Kommunikationsmedarbejder SGY

 

n STØVRING: Tirsdag den 23. og onsdag den 24. januar bød Støvring Gymnasium for andet år i træk kommunens 9. klasser indenfor til temadag under overskriften ”Hvad er meningen?”. 

De to ens temadage er udformet i et samarbejde mellem Rebild Provsti og gymnasiet. Tanken bag arrangementet er at lade eleverne lytte til og gruble over de lidt større spørgsmål i livet samt at opleve dem fra forskellige vinkler. 

På programmet var der således oplæg og workshops fra både præster og naturvidenskabelige lærere, som ud fra hver deres faglige ståsted kom med input til og forklaringer af emnerne: ”Menneskets plads i verden”, ”Hvad er sandhed?”, ”Når livet gør ondt” og ”Det digitale”. 

Håbet bag arrangementet er, at det dobbelte syn på emner vil kunne give eleverne forståelse for, at det ikke behøver at være enten/eller, men i stedet kan være både/og, når det kommer til religion og naturvidenskab.

De første to oplæg på dagen var fælles for alle elever og blev holdt ved gymnasiets scene. Her var det henholdsvis sogne- og feltpræst Oral Shaw og museumsinspektør og naturvejleder Morten DD Hansen, der ud fra temaet ”Menneskets plads i verden” skulle forsøge at pirre elevernes nysgerrighed og forståelse ud fra hver deres vinkel. 

Klasserne havde på forhånd udvalgt et tema, som de skulle deltage i workshop om. Denne workshop med præst Morten K. Holmriis havde temaet ”Hvad er sandhed?”

Oral Shaw talte til elevernes forståelse af begreber som næstekærlighed, etik og moral ud fra sine egne erfaringer, særligt som feltpræst i Afghanistan. Derudover talte han om det fælles ansvar, vi alle har for hinanden og for den jord, vi lever på, og mindede eleverne om det gamle Løgstrup citat: ”Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd”. Det er tungt materiale en tirsdag og onsdag morgen, men spørger man Marika Rasmussen fra 9.a på Skørping Skole, var oplægget alligevel rigtig interessant: 

- Det gav god mening. Det er noget, jeg interesserer mig for. Der var mange gode tanker i oplægget, og hans oplevelser som præst ift. krig satte virkelig informationerne i perspektiv, synes jeg.

Selvom mange danskere ifølge Morten DD Hansen betragter fuglekiggere som underlige og måske endda ulækre, var oplægget fra den selvudnævnte fugleentusiast et hit blandt eleverne. Hans indlevelse i naturen, som han opfatter som ekstraordinær og som ifølge ham giver mennesket en masse højdepunktsoplevelser, kunne ikke undgå at fange eleverne. 

I sit oplæg gengav han med forskellige nedslag verdens udvikling og forklarede, hvordan altings udvikling har ført os til vores her og nu. Efter et højtråbende og underholdende oplæg kom han dog til samme pointe som Oral Shaw; at mennesket har et ansvar for andre og ikke mindst naturen omkring os.

Forhåbningen fra Anna Margrethe Saxild, der er medarrangør af temadagene, var, at eleverne ville gå til arrangementet ”med hovederne på skrå, som nysgerrige ugler, og undersøge hvad det mon handler om”, forklarede hun i sin velkomst. Netop det gjorde Mads Emil Holst Astrup fra 9.a på Skørping Skole: 

Marika Rasmussen og Mads Emil Holst Holst Astrup fra 9.a på Skørping Skole var begejstrede for dagens fokus og det dobbelte syn på verden.

- Jeg var faktisk meget i tvivl om, hvad det skulle betyde. Altså ”Hvad er meningen”-dagen. Men det er en spændende vinkel at se de forskellige emner stillet op overfor hinanden. 

Arrangementet synes altså at have båret frugt så langt, at i alt fald nogle af eleverne gik fra gymnasiet med oplevelsen af, at naturvidenskab og religion/humaniora ikke udelukker hinanden.

e-max.it: your social media marketing partner