Det er ikke helt entydigt, hvor mange forskellige svampe, der findes i Danmark. Det er nok et sted mellem 6.000 og 8.000, men måske lidt mere.

Der er dog nok ikke megen tvivl om hvilken af disse tusindvis af svampe, der er den, som de fleste kender - den røde fluesvamp.

Selve hatten er typisk mellem 5 og 15 cm i diameter, og har en meget karakteristisk farve, der varierer mellem orange og postkasserød.

Ofte der er der små hvide pletter på hatten, men disse kan mere eller mindre være skyllet væk af regn.

Stokken er, ligesom lamellerne på undersiden af hatten, hvide. Svampen er oftest mellem 8 og 15 cm høj, og stokken er op til 2 cm bred.

De skæl man kan se på hatten og på en ring rundt om stokken, er resten af en hinde, som er blevet brugt til at beskytte svampen på det tidspunkt, hvor den skulle bryde gennem jordoverfladen.

Den røde fluesvamp burde med sit karakteristiske udseende ikke kunne forveksles med andre svampe.

Rød fluesvamp er vokser både i løv- og nåleskov, og er mest almindelig at finde under gran og birk, men kan sjældnere også findes under bøgetræer.

Her kan den findes i perioden fra slutningen af juli og frem til begyndelsen af november.

Det er generelt kendt, at den røde fluesvamp - ligesom de andre fluesvampe - er giftige.

Skulle man alligevel komme til at spise den, så vil effekten være voldsomme mavesmerter, diarre, opkastning, svimmelhed og hallucinationer.

Ved indtagelse af større mængder vil den røde fluesvamp potentielt kunne være dødelig, da der på grund af opkast og diarre, kommer et stort væsketab.

Sibiriske og samiske folkeslag har tidligere brugt rød fluesvamp som rusmiddel, men det kan bestemt ikke tilrådes.

Den røde fluesvamp er, når den står der i skoven, rigtig dekorativ.

Når den står der og lyser flot rødt op i skovbunden, så kan det være svært at forestille sig, at den har fået sit navn fordi den var et godt insektbekæmpelsesmiddel.

I gamle dage brugte bønderne at smøre en grød af rød fluesvamp på staldvæggene, hvor den gjorde det af med mange af fluerne.

Fluesvampen kan godt være uden de hvide pletter.

Et kig både over og under en fluesvamp.

Fluesvampen er giftig, men nogle dyr kan godt spise af den.

e-max.it: your social media marketing partner