Af Birgitte Wilsted Simonsen

 

REBILD: I starten af oktober sendte Rebild kommunes Landsbyråd et tilbud til alle 34 landsbyer i kommunen: Hvis landsbyen selv ville samle frivillige til sætte nogle tusinde blomsterløg, så kunne de ansøge om at få hjælp til jordforberedelse, vejledning og blomsterløg. 

- Vi havde forventet at 4-5 landsbyer ville takke ja til tilbuddet, men efter få dage havde 18 landsbyer sendt en ansøgning, fortæller Kersten Bonnén, formand for Rebild Kommunes Landsbyråd.

Landsbyrådet besluttede derfor på sit seneste møde 10. oktober at imødekomme alle ansøgninger og indkøbe flere blomsterløg. Landsbyerne får derfor i disse uger leveret godt 1525 blandede blomsterløg, som de i fællesskab skal sørge for at sætte.

- Vi har virkelig ramt plet med dette tilbud, som vil sikre et blomsterflor i landsbyerne til glæde for både vilde bier, borgere og besøgende fra februar til juni i de næste mange år, siger Kersten Bonnén.

Det er Vild med Rebild, der står for den praktiske fordeling af de i alt 31.000 blomsterløg samt giver landsbyerne en hånd med afmærkning af de områder, hvor blomsterløgene skal plantes. 

Blomsterløgene er udvalgt med tanke på at sikre især vilde bier føde i det tidlige forår. I milde vintre starter erantis og vintergækker allerede i januar-februar. Krokus kommer lige efter i februar-marts. I april-maj kommer påskeliljerne og så kommer prydløgene i maj-juni. 

Allerede ved de første varme dage i februar kan de første bier være på vingerne. Honningbier starter så småt med at samle føde i februar sammen med de tidligste humlebier. I marts kommer flere humlebier på vingerne, og her er det vigtigt at der er føde. Især krokus er vigtige for de tidlige humlebier.

Vi glæder os til at evaluere initiativet til foråret, siger hele Landsbyrådets bestyrelse, og der har allerede nu meldt sig nye interesserede landsbyer til, hvis Landsbyrådet gentager tilbuddet næste efterår.

Blomsterløgene vælges omhyggeligt.

 

Afstand og dybde, så blomsterne kan stå flot til foråret blandet.

e-max.it: your social media marketing partner