Af Dorthe Møller og Susanne Vokstrup på vegne af Bedsteforældrenes Klimaaktion Rebild 

 

STØVRING: Den 4. januar skriver folketingsmedlem for socialdemokraterne, Bjarne Laustsen, i et debatindlæg i Midthimmerlands Folkeblad, hvordan man i Hvide Sande i 2022 kunne varme næsten 10 huse op for det samme, som det koster at varme et hus op i Støvring.

De har investeret 52 mio. kr. i tre vindmøller og indgået en 25-års vedligeholdelsesaftale med Vestas, så de ved præcis, hvad det koster.

I maj måned meddelte de deres forbrugere, at de ingen penge skulle betale for hverken juli eller oktober kvartal. De kunne nøjes med de 4.700 kr. for hele året for et hus på 130 kvm. Nu har de så lige givet deres forbrugere en ekstra julegave og betaler godt 2000 kr. tilbage, nævner Bjarne Laustsen.

Nu blæser det ikke helt så meget her i Rebild kommune, som det gør i Hvide Sande, men man kunne måske supplere med solfangere på kommunens lavbundsjorde såvel som på tagene af kommunale bygninger, så vi også her hos os kan få en masse både bæredygtig og billig energi.

Bjarne Laustsen nævner videre, at en ny lovgivning gør det muligt for varmeværkerne at købe eller leje jord, hvorpå der kan opføres møller. Og mon ikke de fleste vil være positive over for møller, der leverer billig grøn fjernvarme til netop dem - især hvis de kan være med til at bestemme, hvor møllerne skal opføres.

I Skørping er fjernvarmen billig, fordi man her fyrer med flis, men mon ikke det snart ændrer sig, da man nu prioriterer at lade affaldstræet ligge i skoven til glæde og gavn for biller og insekter.

BKA i Rebild (Bedsteforældrenes Klima Aktion) vil gerne sammen med energiaktører, politikere og fjernvarmeværkernes repræsentantskaber debattere, hvordan vi kan blive lige så dygtige som dem i Hvide Sande til at producere varme og energi CO2-neutralt og dermed opnå et vigtigt klimamål.

e-max.it: your social media marketing partner