Af Torsten Topbjerg. Formand for Radikale Venstre i Rebild kommune

 

For nyligt stod X-faktor deltagerne frem med, at de alle oplevede en meget grov tone på de sociale medier og nettet. TV 2 har fået lavet en megafonmåling, der viser at 68 procent af danskerne afholder sig fra at deltage i debatter og samtaler på sociale medier, fordi de oplever at tonen er alt for hård og grov.

Jeg har det lidt på samme måde, som de 68 procent har det. Man har bare ikke lyst til at have en diskussion, når det første man får besked om er, at man er fuld af lort.  Det ender alt for ofte i situationer, hvor man går efter manden og ikke bolden. 

Det er skidt for demokratiet og slet ikke i nærheden af en situation hvor man har en reel dialog. Alt for ofte føler man, at der nærmest bare bliver råbt ad en, hvorefter modparten så bare forsvinder uden at ville høre  den andens synspunkt. Det handler mest om at anklage den anden for alverdens grimme ting, inkompetence og skumle motiver. Samtale fremmer normalt forståelsen og indsigten om hvad den anden mener og hvorfor. Det er vi bare ikke i nærheden af på de sociale medier, nettet og desværre også læserbreve i trykte aviser.

X-faktordeltagerne fik bl.a. at vide, at de var grimme og skulle skride hjem. Men heldigvis er journalisterne begyndt at tage kontakt og konfrontere dem, der skriver de grimme beskeder. Ofte viser det sig, at de netop ikke ville sige sådanne ting, hvis man stod ansigt til ansigt. Man har en anden grænse når man kan gemme sig bag en skærm og et tastatur. Her er det ok at svine og kalde den anden grimme ting.

Som lokalformand for Radikale Venstre får jeg sommetider selv en besked med en hård personlig tone. Jeg ved også, at mange af Rebild byråds politikere samt kommunens politiske aktive får beskeder af samme grove slags. Uanset partifarve eller hvor de kommer fra i kommunen. 

Dette er ikke rimeligt. Der er tale om personer som afsætter en stor del af deres tid til politik, fordi de vil gøre det bedste de kan for Rebild kommune. Selvom du er uenig i hvad de arbejder for og mener, så giver dette dig da ikke ret til at gå efter manden eller kvinden. Gå efter bolden, holdningen og argumenterne. 

Uenighed er ikke dårligt, da det er grundlaget for at lære nyt og se en sag fra andre vinkler end ens eget. Det værste der kan ske, er vel at du bliver klogere i en dialog og klogere på hvad din modpart tænker.

Men hvad kan man så gøre, hvis man vil ændre noget? I øjeblikket opstiller alle politiske partier kandidater til kommunalvalget i november måned. Så til alle dem, der ikke synes, at det går som det skal, vil jeg anbefale, at man melder sig ind i et parti, der nogenlunde matcher ens politiske standpunkter. Lige meget om det er et parti til højre, til venstre eller midt i. Du finder helt sikkert ikke et parti som matcher dig 100% i dine holdninger og værdier, men du finder dig et ståsted politisk som du kan tale ud fra og nogen du kan tale sammen med i dit parti. Det er et godt sted at starte, når du vil påvirke andre med dine holdninger. 

Medbestemmelse og politik bliver lavet af de politiske aktive - og ikke ved at skrive en hård besked på de sociale medier.

e-max.it: your social media marketing partner