Hvorfor producerer Danmark nogle af verdens bedste fødevarer? Få svaret når hele Danmarks spisekammer åbner stalddørene til Åbent Landbrug den 16. september.

Landmænd over hele landet tager imod nysgerrige danskere der gerne vil se, hvor deres mad kommer fra. Vi producerer fødevarer i verdensklasse. Spørg selv i Thailand hvor et dansk so-yver er en eksklusiv delikatesse, i Kina hvor dansk mælkepulver er en eksklusiv værtindegave eller i Holland, der importerer danske æg i stor stil.

Søndag den 16. september har du mulighed for, helt gratis, med egne øjne at se, hvordan produkter i verdensklasse bliver produceret, når 52 landmænd åbner deres gård til Åbent Landbrug.

- Vi er et åbent erhverv der gerne byder indenfor på gården og viser vores produktion frem. Vi er stolte af at levere kød, ost, æg, grøntsager og pels i høj kvalitet til forbrugere over hele verden, og den stolthed vil vi gerne dele med danskerne, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Sidste år brugte 96.000 danskere landet over deres søndag på at se, hvordan et dansk landbrug anno 2017 så ud. Også i år er der plads til, at danskere selv kan se, hvorfor danske fødevarer er eftertragtede verden over, og dyrevelfærden er en af de højeste.

I år er der som noget nyt også mulighed for at blive klogere på bier og gødning. Derudover kan man høre, hvordan landmændene aktivt hjælper med at pleje naturen og se et minivådområde.

- Det er vigtigt, at vi kan vise danskerne bredden af dansk landbrugs- og fødevareproduktion. Ikke kun selve produktionen af fødevarer, men også hvordan landmændene hjælper med at løse problemer i forhold til vores natur og miljø, som for eksempel pleje af værdifulde naturarealer og forbedringer for vores vandmiljø, siger Jan Morre, projektleder på Åbent Landbrug.

Åbent Landbrug er gratis, og der er noget for både børnehavebørn, teenagere, pensionister, kødspisere og vegetarer når landmænd over hele landet søndag den 16. september åbner dørene.

Blandt Agri Nords medlemmer er der bl.a. Åben stald hos Helle og Per Warming, Lyngholmvej i Blære. De har sammen to børn, Louise på 20 år og Marcus på 18 år, og de overtog gården i 1994 som den første generation. De har i alt syv ansatte, som hjælper med det daglige arbejde. 

På gården er der 350 køer, som bliver malket tre gange dagligt. Det bliver i alt til 11.500 liter mælk om dagen, og mælken bliver kørt til Arlas mejeri i Bislev, hvor det hovedsageligt bliver lavet til ost. 

Helle og Per nyder arbejdet med dyrene, har stort fokus på, at dyrene har det godt, og syns det er fantastisk at kunne gå på arbejde i naturen. 

De glæder sig meget til at byde jer velkommen til Åbent Landbrug og håber, at gæsterne får en hyggelig dag på gården. 

Også hos familien Rokkedahl i Farstrup er der Åbent Landbrug. De er tre familier med i alt 6 børn, der sammen driver Rokkedahl Landbrug med slagtekyllinger og planteproduktion samt Rokkedahl Energi, som laver energioptimering. Herudover har de eget slagteri, hvor ca. 35 af deres i alt 65 medarbejdere arbejder. Familien Rokkedahl har arbejdet med kyllinger siden 1963 og er tredje generation.

I staldene og i de omkringliggende folde har de både fritgående og økologiske slagtekyllinger. Velfærds-

kyllingerne går i flokke og har adgang til store folde. På årsbasis opdrætter de 8 mio. kyllinger som enten slagtes på deres eget slagteri, eller sælges til eksterne slagterier. 

På de 1350 hektar har de hvede, byg raps, havre, rug, ærter og hestebønner. Det anvendes primært til foder til velfærdskyllingerne. De dyrker jorden primært økologisk og anvender halmen til opvarmning af staldene, så kyllingerne går i et godt klima med den rigtige temperatur. De har varmevekslere på alle stalde for at minimere varmeforbruget og ammoniakudledningen til omgivelserne. 

Familien nyder at producere fødevarer, trives med arbejdet med dyrene og være med til at skabe udvikling og vækst i samarbejde med deres ansatte.

De glæder sig alle til at vise gæsterne deres landbrug og slagteri i anledning af Åbent Landbrug.

 

Her ses familien Rokkedahl fra Farstrup, som også ser frem til at holde Åbent Landbrug.

 

e-max.it: your social media marketing partner