Bliv klogere på klima, natur og landbrug, når landmænd og virksomheder over hele landet inviterer til gratis familiedag på landet på søndag.

 

Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse hos de nordjyske landmænd. 

På søndag er der nemlig mulighed for at komme helt tæt på kalve, grise, heste og høns og komme med op i de store landbrugsmaskiner. Og så er der som altid garanti for sjove oplevelser, halm i lommerne og masser af frisk luft. 

Åbent Landbrug er gratis for alle besøgende; Agri Nord har i Himmerland tre værtsfamilier, der står klar til at slå stalddørene op. 

 

Frandsbjerg ligger ved Mariager, og er en planteavlsgård med selvstændigt stutteri, som kan opleves på søndag. 

Planter og hestestutteri ved Mariager

Familien Ladefoged Rasmussen byder velkommen på Frandsbjerg, der ligger ved Mariager. En 1300 hektar stor planteavlsgård med selvstændigt hestestutteri.

Familien Ladefoged Rasmussen består af Kamilla, Katrine, Tinna og Søren.

- Vi dyrker græs, korn, raps, kartofler og grøntsager på de mange marker. På vores stutteri har vi 75 heste. Gårdens cirka 20 ansatte hjælper os både med at dyrke planterne og drive stutteriet.

 

Grøndalsgård ved Nørager inviterer ind på gården for at se en besætning på 250 kalve samt 400 malkekøer.

Økologiske malkekøer ved Nørager

Familien Fruergaard-Roed byder alle velkommen på Grøndalsgård, der ligger ved Nørager.

Familien driver en økologisk mælkeproduktion med 400 malkekøer og 250 kalve/kvier.

- Køerne bliver malket i malkekarrusel hver morgen og aften. Det tager cirka fire timer at malke alle køerne, fortæller værtsfamilien. 

- Vores otte medarbejdere hjælper os med at klare det daglige arbejde på gården.

Familien dyrker 430 hektar med græs, korn, ærter og bønner. Afgrøderne bliver brugt som foder til dyrene.

Udover køerne har stedet også tre heste, en kat og en hund.

Kyllinger og eget slagteri ved Farstrup

Sidst - men ikke mindst  - byder Familien Rokkedahl ved Farstrup velkommen på »Rokkedahl«.

Her har man gennem tre generationer opdrættet kyllinger. I dag er det en større virksomhed med både kyllinger, markdrift, bæredygtige energiløsninger og eget slagteri. Virksomheden arbejder for bedre dyrevelfærd, bæredygtighed og kvalitet.

- Vi tager selv hånd om vores kyllinger fra deres første dag og helt frem til slagtningen, som foregår på vores eget slagteri lige her i Himmerland, lyder det fra familien Rokkedahl, som glæder sig til at tage imod de mange gæster på søndag.

 

FAKTA

Tæt på landbruget

Formålet med »Åbent Landbrug« er at give alle der har lyst en mulighed for at komme helt tæt på landbruget, forklarer Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer.

- Vi tror på, at man kommer længst med en åben dialog. Alle har en mening om det, vi spiser til dagligt, og i takt med at spørgsmål om bæredygtighed og klima er noget, der aktivt diskuteres i forhold til fødevareproduktionen, er behovet for at se produktionen endnu mere vigtig, siger han.

I år åbner 85 landmænd og virksomheder landet over dørene til »Åbent Landbrug«. I år vil gæsterne som noget nyt blive mødt af skilte, hvor de kan se, hvilke natur- og klima-tiltag der er på den gård, som de besøger. 

Det er konkrete tiltag, som er en del af udspillet Dyrk mulighederne, der er landbrugs- og fødevareerhvervets klimaplan frem mod 2030. 

/ AN

e-max.it: your social media marketing partner