Wøldikes æblehave i Øster Hornum rummer en masse forskellige æblesorter – og der med også en masse gode historier om disse æblers oprindelse. Mens efteråret ruller hen over landet vil vi gerne fortælle nogle af disse mange historier.

 

Et reinetteæble er et lidt groft og kedeligt æble – et rigtigt madæble. Gennem tiden har der været dyrket en lang række æblesorter som er blevet givet tilnavnet reinette. Disse sorter er ikke genetisk i familie – de er bare gode i køkkenet og sjældent en fryd for øjet. Pastor Wøldike beskrev Casseler reinette i 1871 i bogen  Den danske frugthave, som han skrev i samarbejde med en del andre prominente pomologer.

Casseler Reinette er beskrevet allerede i 1766 i Tyskland og den blev spredt ud over Europa i årene der efter. Træet er sundt og kan klare sig i vind og dårlig jord. Frugterne hænger godt fast på træet, og tåler nemt de første frostnætter uden at tage skade. 

Det grågrønne og undertiden rustovertrukne æble, som kun sjældent får en lille brunrød kind mod solen, kan holde sig langt ind i foråret og bør først bruges i april. Wøldike mener at det kan holde til juli! Det var én af Pastor Wøldikes mærkesager, at finde æblesorter, så der var æbler til hele året. Der var ikke viden om vitaminer og sådant moderne snak – men en tro på at bønder, som gennem hele vinteren havde levet af byggrød og brød, ville gavnes af æblegrød i april! Det lykkedes Wøldike at finde gode sorter så han kunne skrive at ”nu har vi æbler til hele året, undtagen i jordbærtiden og der behøves de næppe”.

Måske var Wøldikes anprisninger af sorten med til at give den en plads i plantager og haver, i hvert fald var den i 1920 anbefalet som en af hovedsorterne til plantning i Jylland. 

Wøldikes beskrivelse fra 1871 af Casseler reinet som den stærkeste sort under ugunstige forhold slutter med et lokalt eksempel på træets styrke og godhed: ”På Lundbæk og på Lynnerup ved Nibe findes gamle træer af denne sort, som årligt bærer tøndeviis af veludviklede frugter, lige som sorten også på Amager bærer bedre end nogen anden.”

 

e-max.it: your social media marketing partner