Debatten om IC-togenes stop i Rebild Kommune kører fortsat på fuld kraft. I tirsdags var der borgermøde i Skørping, og onsdag 13. november tager økonomiudvalget stilling i sagen. Borgmester Jesper Greth har personligt allerede taget stilling i sagen.

 

Af John Jensen, lokaljournalist

 

SKØRPING: Situationen er ikke ny. Skørping er igen i kamp for at sikre den bedst mulige togbetjening af byen i skoven, der siden 1869 har set togdriften som en væsentlig del af sit DNA. 

DSB skal have nye køreplaner fra 2026, og når de træder i kraft, er der kun plads til ét IC-stop i Rebild Kommune. Lokalpolitikerne er derfor inden længe tvunget til at vælge, om IC-togene skal stoppe i Støvring eller Skørping.

Tirsdag aften var der kaldt til borgermøde på Kulturstationen i Skørping om sagen. En kreds af borgere og Skørping-Rebild lokalråd havde inviteret formanden for det udvalg i Regionsrådet, der formelt skal tage beslutning om de fremtidige togstop i Rebild Kommune, Peder Key Kristiansen, til at belyse situationen og svare på spørgsmål.

Peder Key Kristiansen fra Region Nordjylland var inviteret til at fortælle om togdriften og svare på spørgsmål. Han er formand for det udvalg, der skal tage endelig stilling til, hvor i Rebild Kommune, IC-togene skal standse fra 2026.

Skørping frygter

Mødet kom i høj grad til at bære præg af, at Skørping-borgerne frygter at blive valgt fra til fordel for Støvring. En frygt, der ikke er helt ubegrundet, lød det fra Peder Key Kristiansen, da regionsudvalget umiddelbart har haft togstop i Støvring i tankerne.

- Støvring er en større by i stor udvikling. Det er en uddannelsesby, og vi har fokus på at skabe gode vilkår for vores uddannelsessteder, sagde han ved mødet.

Men han tilføjede hurtigt, at udvalget har stor respekt for lokale ønsker, og at man derfor beder Rebild Kommune om selv at vælge mellem de to byer.

Bekymringen blandt borgermødets deltagere var, at Skørping vil miste sin identitet som stationsby, hvis DSB-tog ikke mere skal stoppe i byen. Stationen vil i forbindelse med planen ganske vist få halvtimes drift med Nordjyske Jernbaners regionaltog, men deltagerne frygtede, at Skørpings fremtid vil være truet, hvis det ikke bliver muligt at stige på tog, der kører mod destinationer syd for Hobro. 

Skørping har mange pendlere, der tager tog til Randers og Aarhus, lød det fra salen, og der blev refereret til passagerundersøgelser, som flere gange har vist, at Skørping har markant flere ”syd-pendlere” end Støvring. 

Uændret togdækning

Der var også bekymring for, om de nye køreplaner vil medføre dårligere dækning af offentlig trafik i Skørping, især i aftentimerne og i weekender. Men det behøver byen ikke at frygte, fortalte Peder Key Kristiansen.

- Jeg kan godt garantere, at den samlede togdækning af Skørping ikke bliver dårligere end i dag, i hvert fald i dag- og aftentimer og weekender, sagde han.

Tidligere indstilling

Flere mødedeltagere påpegede, at byrådet allerede tidligere har taget stilling i en lignende situation, senest i 2019, så hvorfor bringe emnet op igen, lød det fra salen.

Borgmester Jesper Greth deltog ikke i mødet på Kulturstationen, men efterfølgende gør han opmærksom på, at den beslutning er fra 2015, og det nuværende byråd er ikke forpligtet af den.

- Men man kan jo sagtens forestille sig, at vi skeler til den. Situationen er bare en anden i dag, siger han.  

- Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er det her en midlertidig løsning, vi taler. Det ligger helt fast, at der fra 31. december 2029 desværre ikke er IC-stop i Rebild Kommune, siger han. 

Budskabet fra Region Nordjyllands repræsentant faldt bestemt ikke i god jord hos deltagerne, men der blev lyttet opmærksomt og i stor respekt for Peder Key Kristiansens fremlæggelse og besvarelser.

Lokalpolitikere skal indstille

Men bolden vedrørende den aktuelle situation ligger altså i øjeblikket på lokalpolitikernes banehalvdel. Inden 25. november skal Rebild Kommune meddele regionsrådets Udvalg For Regional Udvikling og Innovation, hvilken station, man peger på som det fremtidige stop i Rebild Kommune.

Onsdag 13. november har byrådets økonomiudvalg sagen på sin dagsorden, og efter det møde forventer Jesper Greth, der vil ligge en klar indstilling fra Rebild Kommune.

Borgmesteren har selv taget stilling til spørgsmålet, men det var først efter længere tids overvejelser, fortæller han.

- Man kan jo lægge mange perspektiver i en sag som denne, så det skulle lige ”modnes”, inden jeg blev afklaret, siger han.

Peger på Skørping

Jesper Greths beslutning er i høj grad styret af, at det er en midlertidig løsning, der skal træffes beslutning om.

- Jeg peger på Skørping af den årsag, at der i dag er flere, der benytter toget fra Skørping, end der er fra Støvring. Hvis der havde været en chance for, der fortsat ville være IC-stop i Rebild kommune efter 2029, ville jeg have peget på Støvring. Alene ud fra byens størrelse og udvikling. Skørping er for lille til at have en chance i DSB-sammenhæng, men det ville Støvring måske have, lyder det fra borgmesteren, som understreger, at det er hans personlige indstilling.

- I trafikministeriet har de udtrykt sig meget klart, i forhold til at det er endegyldigt slut med IC-stop i Rebild Kommune fra 2030, og så, synes jeg, det er bedst for kommunen at pege på Skørping, siger han.

- Vi skal huske, at det faktisk er lykke for os at fastholde et IC-stop indtil 2030. Det skal vi glæde os over, siger borgmesteren.

- Og så skal vi lade være med at rykke hovederne af hinanden, i kampen om det skal være Støvring eller Skørping, siger Jesper Greth.

 

FAKTA

Mange aktører i processen

Trafikministeriet, der sidder ved bordenden

BaneDanmark, der ejer skinnerne og står for sikkerhed og koordinering

DSB, som kører landsdelstogene Lyn og IC med en national køreplan

NT, som koordinerer den kollektive trafik i Nordjylland

Nordjyske Jernbaner, som kører de regionale tog i Nordjylland

Region Nordjylland som finansierer den kollektive trafik i Nordjylland

Rebild Kommune

Mariagerfjord Kommune

 

FAKTA

De nye DSB-køreplaner, der skal gælde fra 2026 til 2030, forudsætter færre stop af IC-tog i Himmerland.

I det oprindelige oplæg var der ingen IC-stop i Rebild Kommune, men stop i både Arden og Hobro. Efter forhandlinger mellem Rebild Kommune, Mariagerfjord Kommune og trafikministeriet blev dette ændret, så der skal være ét IC-stop i hver af de to kommuner. Et i Hobro og et i enten Skørping eller Støvring.

Regionsrådets Udvalg for Regional Udvikling og Innovation skal tage den endelige beslutning, og det har bedt Rebild Kommune om inden 25. november at aflevere en indstilling, hvorvidt stoppet skal ligge i Støvring eller Skørping.

Byrådets økonomiudvalg har sagen på dagsordenen til sit møde onsdag 13. november.

Borgerne

e-max.it: your social media marketing partner