
- Onsdag, 17. april 2024
Skørping Flaglaug i knibe
Af: Jacob Søndergaard, lokaljournalist
Årets konfirmationer står for døren, og sammen med skønne forårsdage, er det ét af de mest markante og flotteste tidspunkter at lufte den lokale flagallé i Skørping, som tidligere blev drevet af Skørping Erhvervsforening. Siden 2016 har flagningen i Skørping været drevet af et selvstændigt flaglaug, og med helt frivillige kræfter ved roret
– Flaglaugets bestyrelse består af kun tre personer, og vi mangler i den grad den nødvendige opbakning fra lokalsamfundet, for at kunne fortsætte de gode traditioner med at flage i Skørping og Rebild, på tre årlige terminer. I alt otte gange rykker vi ud og flagsmykker med Dannebrog i gaderne – og ved Rebildfesten med såvel danske som amerikanske flag, siger Tommy Bøg, formand for Skørping Flaglaug.
Mangler frivillige hænder!
– Situationen er lige nu, at vi materielt er klar til at flage de kommende fire dage, hvor der er konfirmationer i Skørping: 27. og 28. april – 4. og 9. maj. Men på nogle af de fire lokale flagdage er vi blandt os i flaglaugets bestyrelse selv til konfirmation; nogle lokalt og nogle andre steder i landet. Derfor er vi lige nu ekstremt udfordret med at få opsat og nedtaget flagaléen – og idet det jo faktisk nu er den største flag-højtid med fire dages flagning, hvor »alt« skal op og ned samme dag, kræver det flere hænder, end vi tre kan mønstre, siger formand Tommy Bøg til Folkebladet Rebild.
Har forsøgt at samle opbakning
Tommy Bøg fortsætter: – Da Skørping Erhvervsforening i 2016 overlod flagningen til Skørping Flaglaug, var det på samme måde på baggrund af »mangel på hænder«. Men her var vi en lidt større flok end nu, som trådte til, for vi syntes – dengang som nu – at de tre lokale højtider: Fire konfirmationsdage, én dag til Rebildfesten og tre dage til byfesten, ikke skulle stå uden flag gennem Skørping by – og for Rebildfestens vedkommende, hele vejen mellem Skørping og Rebild.
Mange stænger og flag skal sættes op hver gang, og der skal mindst fire til det praktiske arbejde hver gang. Til gengæld tager en vagt kun ca. halvanden time. Her er det fra venstre Svend Erik Hemdrup Andersen, Jan Helms og Tommy Bøg, der viser trailerens indhold med flag og stænger.
Tre er for lidt
– Vi er som nævnt tre medlemmer i flaglaugets bestyrelse. Det går an, hvad angår selve styringen af flaglaugets drift, planlægning, vedligeholdelse og økonomi. Men når det gælder det praktiske, skal vi altid bruge fire personer i 1-1,5 timer, to gange pr. flagdag. Det lyder måske ikke af meget, men aktiviteterne binder os hver især en del, og vi er hver gang »nede på knæ« for vore nære omgivelser for at skaffe de nødvendige hjælpere. Vi har altid en chauffør til bilen, som El-Installationsfirmaet Ejby & Jakobsen venligt stiller til rådighed, men der foruden skal der som nævnt bruges fire mand pr. opsætning eller nedtagning, understreger de alle tre, da Folkebladet REBILD i sidste uge mødtes med bestyrelsen for at drøfte baggrunden for denne artikel.
Har forsøgt at få faste kontakter
For nylig trådte én af laugsbestyrelsens medlemmer, Torben Matzen, ud af arbejdet efter syv år, og både nu som tidligere, har vi forsøgt gennem opslag, sociale medier og fysisk kontakt med vore omgivelser, at få nogle flere til at melde sig til den frivillige indsats, det er at opsætte og nedtage de i alt 16 gange årligt, der er tale om. Uden held – både hvad angår personlige kontakter og kontakter til nogle af Skørpings foreninger. I disse dage kan man så holde øje med forskellige opslag i lokalområdet – både sociale medier og fysiske opslag, og her gerne melde tilbage til én af os tre.
Omkostninger holdes neutrale
Der er ikke tale om, at flaglauget lider økonomisk, sådan på den korte bane. De 140 flag med flagstænger og renovering af flagtraileren er i sin tid betalt af »Jutlander Fonden« – svarende til nutidens »Sparekassen Danmark Fonden Himmerland«. Kørsel med traileren har vi chauffører til, og bilen foran traileren udlånes som nævnt af den lokale elinstallatør. Der er det seneste år indgået sponsoraftaler med Carpeople Skørping og VHM Skabe, og ved hver flag-opsætning er Mesterbageren flinke med kaffe og brød, og Skørping Bodega er sponsor af en øl efter nedtagning af flag og stænger.
Spændt på en reaktion
– Det er for flaglauget – og hermed også for alle læsere af Folkebladet REBILD tydeligt, at denne artikel også er et nødråb om hjælp til Skørping Flaglaug – såvel aktuelt i år inden for de kommende få uger – men også på den lidt længere bane, hvor tre medlemmer er alt for få til at drive det frivillige foretagende, som flagning i Skørping er. Måske nogle af dette års konfirmand-familier kan motivere de kommende års konfirmandfamilier til at træde til … – Og det vil bestemt være synd og skam, hvis vi tre »kører helt surt i det«, så aktiviteterne må flage ud, slutter Tommy Bøg.
Det er ekstra festligt i Skørping, når de mange flag er sat op – som her ved Skørping Nykirke.
FAKTA
Skørping Flaglaug blev stiftet i efteråret 2016 efter Skørping Erhvervsforening besluttede at flagopsætning ikke længere skulle være en del af erhvervsforeningens aktiviteter. Skørping Flaglaugs formål er at bevare traditionen om at have en flot flagallé i Skørping ved særlige og festlige lejligheder.
Dette kan kun gøres med frivillige, der hjælper med de 140 flagstænger på laugets lokale flagdage, der er: Konfirmationer: 4 dage. Rebildfesten: 1 dag – denne dag er det med Dannebrog & Stars & Stipes på hver anden flagstang. Skørping Byfest: 3 dage.