- Onsdag, 3. april 2024
Fremmødet ved forrige uges generalforsamling i landsbysamarbejdet Rebild Øst Klyngen viste tydeligt én af de udfordringer, der er ved en type mellem-by samarbejde som dette, nemlig, at de ildsjæle for lokalområderne, der virkelig VIL et sådant samarbejde om aktiviteter og udvikling, har så rigeligt at gøre i forvejen. Det blev understreget af Bælums repræsentant, som indikerede, at Bælum har op mod 15 forenings-samarbejder, men ikke menneskelige ressourcer nok til at drive et fællesskab uden om hvert enkelt.
Af: Jacob Søndergaard, lokaljournalist
Fremmødet ved forrige uges generalforsamling i landsbysamarbejdet Rebild Øst Klyngen viste tydeligt én af de udfordringer, der er ved en type mellem-by samarbejde som dette, nemlig, at de ildsjæle for lokalområderne, der virkelig VIL et sådant samarbejde om aktiviteter og udvikling, har så rigeligt at gøre i forvejen.
Det blev understreget af Bælums repræsentant, som indikerede, at Bælum har op mod 15 forenings-samarbejder, men ikke menneskelige ressourcer nok til at drive et fællesskab uden om hvert enkelt.
Rebild Øst Klyngens generalforsamling var da også besøgt af ni personer, incl. aftenens foredragsholder og lokalavisens udsendte. Dette til trods, så omfatter samarbejdet om klyngen hele tre byer og 13 landsbysamfund.
Klyngens formand, Pia Elberg, byrådsmedlem og repræsentant for Askildrup bylaug, gennemgik det seneste års begivenheder, hvor der i lighed med året forinden har været kun ganske lidt aktivitet. 5 bestyrelsesmøder og 3 generalforsamlinger, idet der i marts 2022 ikke kunne stilles en fuldtallig bestyrelse. Pia Elberg sagde således:
Skuffende grad af tilbagemeldinger
I starten af 2023 havde klyngens bestyrelse sendt alle landsby-medlemmer spørgsmål om, hvilke emner, man ønskede Rebild Øst Klyngens bestyrelse skulle arbejde med. Skuffende kom der så kun svar fra fem af de 16 tilknyttede bysamfund, så det gav kun meget lidt input, og kræfterne til at følge op med hver enkelt landsby var ikke til stede i bestyrelsen.
Bestyrelsen har derfor drøftet, hvilke fællesaktiviteter, der kunne være relevante: Stier mellem nogle af bysamfundene kunne være ét emne, men også motions- eller cykelløb kunne være med til at styrke fællesskabet. Ideerne ligger der, men der har forskellige årsager ikke været kræfter til at gennemføre dem.
Nemmere organisering
Bestyrelsen har for at imødekomme behovet for at styrke organiseringen, drøftet muligheden for at ændre denne efter fem år med Rebild Øst Klyngen. Konklusionen udeblev dog, og den vedtægtsbestemte form ville fortsat være at foretrække; dog med den ændring, at områdets tre lokalråd udpeger hver én repræsentant, så der på generalforsamlingerne kun vælges to medlemmer til klyngens bestyrelse, heaf vælges på skift ét medlem årligt, men for to år.
Endvidere blev det konstateret, at bestyrelsens rolle alene er at koordinere samarbejdet mellem lokalrådene for hhv. Bælum, Blenstrup og Terndrup samt områdets mindre byer.
Der er så i øvrigt sat ekstra pres på personressourcerne, efter Rebild Kommune har beskåret en række aktiviteter og initiativer, herunder tre skoler, en haludvidelse, det tidligere rådhus i Terndrup samt flere cykelsti projekter.
God dialog og sparring
Bestyrelsen blev så endeligt konstitueret i december 2023, efter de nye vedtægter var på plads og personerne ligeså. Dialogen i bestyrelsen har været god og med sparring blandt lokalrådenes repræsentanter – men der mangler fortsat dialog med de mange små bysamfund blandt klyngens medlemmer.
Områdets naturprojekter skal indvies her i 2024, og det sker 3. maj for Blenstrups og Terndrups vedkommende. Dertil kommer et forestående Klima Rebild arrangement her i den østlige del af kommunen, hvilket vi ser frem til.
Landsbyrådets bestyrelse har faktisk en god repræsentation fra Rebild Øst. Det bør vi være opmærksomme på – med både Solbjerg, Horsens og Askildrup repræsenteret blandt seks bestyrelsesmedlemmer og suppleanter. Her sluttede Pia Elberg så sin beretning.
Jacob Ellemann kunne i kasserer Ivan Johansens fravær gennemgå regnskabet, og her havde årets største omkostning været at støtte Blenstrup med et træ til udplantning lokalt.
Strategi for klyngen
Klynge-formand Pia Elberg luftede derefter tankerne om, at klyngen bør have en egentlig strategi med fokuspunkter: – Hvorfor skal vi være her ?
Vi har endvidere ønsker om at mobilisere vore landsbyer og vi ønsker at realisere nogle af de sti-projekter, der foreligger bearbejdet. Endelig bør der være fokus på de udviklingsprojekter, som Rebild Kommune gennemfører med bl.a. Terndrup som pilotprojekt. Her kan vi fra klyngens side være aktiv medspiller og måske påvirke til at der tænkes mere i områder end i byer, men også at vi kan lære af processen, hvor også bl.a. Ravnkilde, Haverslev og Øster Hornum også medvirker.
Fuldtallig bestyrelse
Ved valg til bestyrelsen blev resultatet, at Pia Elberg, Anja Laustsen og Jacob Ellemann er valgt på generalforsamlingen for landsbyerne, mens Ivan Johansen og Henrik Christensen er valgt for lokalrådene. Her mangler så ét medlem, udpeget af Blenstrup Lokalråd, som senere må oplyse, hvem det bliver. Jørgen Nielsen og Peter Riise valgtes som suppleanter.
Konklusionen blandt de fremmødte var afslutningsvis, at det arbejde, der forud for corona-tiden var igangsat med stor succes for at få Rebild øst gjort kendt, ikke er lykkedes med at få genskabt samme engagement, da det atter blev corona-frit at drive vort klynge-samarbejde. Det er bestyrelsens udfordring, og det skal der så arbejdes på.