Klar til endnu et skridt fremad:...

 

Når 11 borgmestre og rådmænd fra de 15 kommuner langs Hærvejen, heriblandt Rebild Kommunes Jesper Greth, på mandag samles til repræsentantskabsmøde på Rold Stor Kro, skal der foruden rundvisningen på Koldkrigsmuseet Regan Vest kigges ind i, hvordan den over 1000 km lange rekreative og historiske vandre- og cykelrute kan forbedres endnu mere.

 

Ravnkilde trædesten mellem Rebild og Arden. - Foto: Rebildporten

På dagsordenen står bl.a. en statusopdatering på udviklingen af Hærvejen og en drøftelse om implementeringen af den nye kvalitetsstandard. Denne standard, baseret på en professionel gennemgang af ruten, peger på mulighederne for at løfte Hærvejen til nye højder både for cyklister og vandrere.

Mange projekter er allerede søgt hjem af både kommuner og lokalsamfundene til udvikling og forbedring af oplevelser og faciliteter på Hærvejen, som med et trecifret millionbeløb fra Nordea-fonden har gjort det muligt at påbegynde realiseringen af et kæmpe løft af den danske klassiker Hærvejen. 

Med stærke visioner og et samlet engagement står kommunerne klar til at åbne dørene for en endnu mere spændende og tilgængelig Hærvejsoplevelse for både lokale og gæster. /JS

 

FAKTA - om Hærvejen

Hærvejens historie går tusinder af år tilbage. Som tidligere tiders hovedfærdselsårer var Hærvejene de veje, hvor alle havde ret til at færdes. 

Allerede i Jyske Lov fra 1241 beskriver ’Kongens Hærstræder’ de større veje til fjerne steder for at adskille dem fra dagligdagens småveje til marker og landsbyer. I 1930’erne navngiver arkæologen Hugo Matthiesen tidligere tiders vejspor samlet som Hærvejen, der kommer fra det tyske udtryk ’Heerweg’. 

Vandreruten er 638 km lang og cykelruten 454 km lang 

Cykelruten er etableret i 1989 og kendt som national cykelrute nr. 3 

Vandreruten er etableret i 1992 fra Viborg og sydpå og i 2014 nord for Viborg 

100 km af Hærvejens vandrerute og 40 km af cykelruten løber på Naturstyrelsens arealer 

Ruterne løber gennem 3 regioner, 15 kommuner, 7 destinationsselskaber 

Hærvejen indgår som en del af pilgrimsruten mellem Trondheim i Norge og Santiago de Compostela i Spanien.

I anledning af mødet om fortsat udvikling af Hærvejen, siger Rebild Kommunes borgmester Greth:

– Hærvejsruten er et projekt der er målrettet turister der færdes på cykel og til fods. Derfor vil det helt naturligt skabe mulighed for udvikling i landdistrikterne i form af lokale tilbud og oplevelser til brugerne af ruten. Vi kan allerede nu se at det er blevet grebet i lokalsamfundene, og der er eksempler på initiativer der er kommet tættere på at blive realiseret som følge af hærvejsprojektet.

– Jeg er sikker på at vi også fremover vil se hvordan hærvejsprojektet kan spille sammen med lokale udviklingsprojekter, som det måske ellers ville være svært at få gennemført. Helt oplagt kan det være vandre- og cykelruter som man arbejder med lokalt, og som gennem hærvejsprojektet kan få den støtte der muliggør projektet.

– Og selvfølgelig vil flere turister også skabe mere omsætning for de lokale der allerede har aktiviteter og tilbud i området.

e-max.it: your social media marketing partner