Af Bjarne Laustsen, MF (S), Blomstermarken 20. 9530 Støvring

 

I en kold tid er der brug for billigere og grøn fjernvarme.

Forleden så jeg, at TV2 Nord ganske dygtigt havde lavet en oversigt over fjernvarmepriserne for hver enkelt fjernvarmeværk i Nordjylland.

Det var et rigtig fint stykke journalistisk arbejde, der fortæller om de store forskelle, der er i fjernvarmepriserne bare i Nordjylland. Her svinger priserne mellem 218 kroner og 838 kroner per megawatt-time.

En anden opgørelse på landsplan viser, at de årlige fjernvarmeudgifter for et almindeligt hus svinger fra godt 5000 kroner i Hvide Sande til knap 60.000 kroner i Fredensborg og Hørsholm.

Desværre fortæller artiklen ikke noget om, hvilken brændsel – altså opvarmningsform – de enkelte fjernvarmeværker bruger.

Og derfor kan man heller ikke udlede af artiklen, hvor bæredygtige hvert enkelt fjernvarmeværk er, målt op imod de forskellige brændselsvalg. For selvom pris er vigtig ift. fjernvarme, så er bæredygtighed også.

Jeg synes rigtig godt om den model, man har valgt uden for Nordjylland, i Hvide Sande, hvor varmeværket selv har fået opsat tre vindmøller af Vestas, med en drift og vedligeholdelse aftale i 25 år, som giver en stor sikkerhed for investeringen, men frem for alt en billig og driftssikker produktionsform.

I Hvide Sande blæser der 300 dage om året, de andre dage stormer det, så forudsætninger er også gode der.

Man siger at den der gemmer til natten, gemmer til Katten, det er også præcis det man skal gøre med fjernvarmen  

I Hvide Sande har man også lavet et system til at udnytte energien, hvor man opvarmer store vandtanke, når der er rigeligt strøm. Når der er mangel på blæsevejr, så man ikke kan producere så meget strøm, har man derved lagerkapacitet i tankene.

Hvad endnu bedre er, at når vandbeholderne er fyldt op, og det stadig blæser, så kan de sælge strømmen til højestbydende, og sende det ud i energinettet.

Det har gjort at Hvide Sande Varmeværk er i stand til at levere Danmarks billigste fjernvarme – kun 163 kr. per megawatt-time. Og så kommer over 85% af energien oven i købet fra grønne energiformer.

Så her tjener de både på gyngerne og karrusellerne.

Jeg synes, i og med, at de flest nordjyske fjernvarmeværker er A.m.b.a. selskaber, og altså forbrugerejede, at det er en god ide at kigge på den slags fremtidige investeringer.

Når de nordjyske varmeværker fremover skal udbygge og renovere, bør de kigge til Hvide Sande og følge deres succesfulde model.

e-max.it: your social media marketing partner