Hjemmedyrkede tomater smager bare bedst.

Det er nu, du kan komme i gang i drivhuset, også selvom du ikke har varme på.

Det har været nogle kolde nætter indtil nu, og det bryder drivhusplanterne sig ikke om. Et almindeligt drivhus uden varmeanordninger kan blive rigtig koldt om natten, hvorimod når solen står på ses der en rigtig høj temperatur. Det kræver i det tidlige forår udluftning i løbet af dagen og måske dække med fiberdug om natten. Drivhuset skal derfor tilses regelmæssigt i det tidlige forår, hvis man vil være med blandt de første til at høste.

Sådan kommer du i gang
Begynd med at rengøre dit drivhus og din kapillærkasse. Har du ikke en kapillærkasser endnu, skal du anskaffe dig en. De fås både i flamingo og genbrugsplast – dem, der er lavet af genbrugsplast, holder op til 10 år og kræver ikke indlægspose eller skjuler. Vælger du en kapillærkasse lavet af flamingo, så husk at brug en indlægspose, det letter rengøringen og forlænger kassens levetid. 

Vanding og den rigtige temperatur 
Vand ikke om aftenen og fyld ikke vand i kapillærkassen, før planterne er i god vækst. Det kolde vand får temperaturen til at falde i drivhuset, vand derfor gerne om morgenen og formiddagen i starten af sæsonen.

Sørg for at der er en god luft i plantejorden, den må ikke være komprimeret, da det mindsker ilten i jorden samt vandoptagelsen til den nye plante. Posen skal æltes inden åbning, så den bliver blød og luftig.

Anskaf gerne et jordtermometer så du kan se hvad temperaturen er. Jordtemperaturen må ikke komme under 5 grader – så skal der dækkes med fiberdug.

Gødning
Overvej om du vil bruge mineralsk - eller organisk gødning. Mineralsk gødning er kunstgødning, hvorimod organisk gødning er fra dyr og planter, begge dele fås flydende eller i pilleform. 

Mineralsk gødning kan iblandes vandet i kapillærkassen, organisk gødning skal vandes i jorden ovenfra.  

Ved brug af organisk gødning får du en mere langsigtet virkning, en større rod og en plante der bedre tåler svingende temperaturer. Du må ikke gøde den første måned efter du har plantet, da planterne skal etableres først. Krøller bladene på tomatplanten har du overgødet og skal springe en gødning over.

Nu er du klar til at nyde drivhuset og dyrke de lækreste tomater. Alle ved, at hjemmedyrket bare smager bedre. 

I Gug Planteskole fører man et stort udvalg af både konventionelle og økologiske tomatsorter fra danske gartnerier. 

_ _ _

Gartnertip

For at undgå utøj kan det anbefales, at så frøkenhat eller koriander i potter og stille dem midt i drivhuset. De giver en lugt utøjet ikke kan lide. Senere på sommeren kan de sættes ud og nydes i haven. 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner