STØVRING: Årets gallafest på Støvring Gymnasium har igen i år fået danseglæden frem hos skolens elever.

Kommer dame- eller herremøllen først? Sidder min kjole, som den skal? Mon jeg kan undgå at træde min partner over tæerne?

Spørgsmålene var mange i minutterne lige inden eleverne stillede op til Les Lanciers fredag den 29. november i hallen på Støvring Gymnasium. Selvom skolens idrætslærere har gjort deres for at klæde eleverne på til dansen, var det ikke alle, der var lige rolige og fattede – især ikke 1.g’erne. Hvor traditionen på mange gymnasier foreskriver, at det kun er 3.g-elever, der danser Les Lanciers, er det på Støvring Gymnasium samtlige 490 elever, der får lov at prøve kræfter med den fransk-britiske selskabsdans fra 1800-tallet.

Selvom alle elever på gymnasiet danser Les Lanciers ved gallefesten, er der både officielle og uofficielle regler, der adskiller årgangene. Som altid gælder det om at opbygge en stemning mod et højdepunkt – således også til en gallafest. Det var derfor 1.g-eleverne, der dansede først, hvorefter det blev 2.g’erne tur til at vise, hvad de kunne. Til sidst markeredes 3.g’ernes status som de ældste og mest erfarne dansere med en indmarch og dernæst yndefuld dans.

Om man er elev i 1.g, 2.g eller 3.g, så kan det dog være svært at huske alle de mange trin, ture og drejninger, som Les Lanciers består af. Det fremgik også under idrætslektionerne op til gallafesten. Her sås skolens idrætslærere, med mikrofonen i hånden og musikken på højtaleren, guide eleverne bedst muligt rundt mellem hinanden: ”Par et og par to på visit. Kompliment. Et chassé frem. Højre hånd. Et chassé, to chassé, tre chassé, gå, gå, ud på plads… Sådan ja…” ”Det gør vi lige igen…”. Alt imens eleverne skiftevis fuldt koncentrerede og storgrinende dansede rundt på halgulvet.

For at øge elevernes motivation for at lære dansen og præstere deres bedste til festen, er det fast kutyme, at der kåres et vinderpar og en vinderkvadrille på hver årgang umiddelbart efter dansene. 

I år var dommerne de to tidligere og dansekyndige elever Sarah Wulff Hansen og Cecilie Pape Madsen. De bedømte ud fra kriterier som: Bevægelseskvalitet, udstråling, påklædning og evne til at følge musikkens takt. Vinderne blev hyldet på scenen med champagne.

Allervigtigst for en vellykkes gallafest er det selvfølgelig, at eleverne morer sig, og har en fantastisk aften. At dømme ud fra det endelige danseresultat fredag aften, ser det ud til at være tilfældet. Alle tre årgange havde bogstaveligt talt en fest på dansegulvet. Da jeg forhørte mig hos eleverne i 3.a fredag formiddag under deres sidste dansetræning, kom svaret da også prompte: ”Det er helt utrolig sjovt at danse. Vi har glædet os så meget til at skulle danse igen i år. Og i år er nerverne faktisk lidt flere, fordi vi gerne vil gøre det rigtig godt”.

Af Charlotte Ringgaard


 e-max.it: your social media marketing partner