På Støvring Gymnasium handler faglighed ikke kun om karakterer, men om sammenhold og læring.

STØVRING: Hvorfor i alverden dyrke fag som dansk og matematik ved siden af det obligatoriske timetal – oven i købet uden at få karakterer for det?
Flere og flere frivillige fagaktiviteter har set dagens lys på Støvring Gymnasium de sidste år, og i år er ingen undtagelse. Flere af aktiviteterne er endda båret helt eller delvist af elever fra gymnasiet. Grundtvigs mantra om ”en skole for livet” trives altså tilsyneladende stadig i frit flor blandt de unge, til trods for at der konstant tales og skrives om 12-tals kulturen og præstationskulturen i skolesektoren. Flere elever på Støvring Gymnasium har i alt fald taget Grundtvigs tanker til sig og ønsker at udforske, blive klogere og udnytte deres muligheder for læring på gymnasiet, også i en mere afslappet ramme end klasseværelsets almindelige.
Men hvad er egentlig motivationen bag? Spørger man eleverne på skolen, er svaret det samme uafhængigt af typen af fagaktivitet: ”Det handler om det fællesskab, der bliver skabt mellem os på tværs af klasser og årgange, og selvfølgelig om at lære mere om et fag eller emne, end vi lærer i dagligdagen på gymnasiet. Ja, og så er der også kage!”.
Nogle af de faglige ekstratilbud, som findes på gymnasiet, er: ”Videnskabsklubben”, ”Mat+” og ”Opdigtet tirsdag”. De to førstenævnte har det tilfælles, at det – udover at være fokuseret på naturvidenskabelige emner – for de styrende elever handler om at lære ved at give deres egen viden videre til andre. Om det er folkeskoleelever eller egne klassekammerater, der skal lære nyt, så er ideen den samme. Nikolaj Rossander Kristensen, der sammen med Kasper Astorp står for undervisningen i ”Mat+”, fortæller: - Vi (Kasper og Nikolaj) var med hele sidste år. Nu vil vi gerne give andre muligheden for at lære det, som vi lærte sidste år. Kasper Astorp fortsætter: - Vi lærer rigtig meget ved at lære fra os. Man får en mere logisk tankegang, når man skal give det videre – og det kan faktisk også hjælpe en del i forhold til vores eget pensum.
- Mat+”-holdet har første møde om en uges tid og lægger ud med at forberede sig til første runde af den nationale, matematiske konkurrence ”Georg Mohr”, som afholdes i november.
Gymnasiets nyeste fagtiltag ”Opdigtet tirsdag” henvender sig til de mere humanistisk interesserede elever. Og selvom navnet ikke nødvendigvis er helt på plads, så er ideen bag tydelig: - Vi har lagt virkelig meget vægt på, at det ikke skal blive ligesom at gå i skole. Det skal handle om snakken mellem os. At blive klogere er et indirekte mål, forklarer Snorre Alsted Søndergaard fra 3.d, som er en af ophavsmændene.
Indholdet af møderne i gruppen er todelt. Den ene handler om at læse selvvalgte bøger og diskutere indholdet med hinanden. Snorre Alsted Søndergaard, der er vildt begejstret for, at Facebookgruppen tæller 28 elever, forklarer: - Det er ofte lidt svært at få unge til at læse frivilligt. Derfor startede vi med noget litteratur, der var let at læse, men som er godt (Knud Romers ”Den der blinker er bange for døden”). Det er noget man også kunne lave en film om. Det er pissefed litteratur, og det er et slagkraftigt sprog, hvor man virkelig bliver revet med.
Den anden del af gruppens møder handler om at komme tættere ind på livet af skriftsproget og det at skrive fiktion. For at prøve kræfter med dette har eleverne allieret sig med en tidligere Støvring-elev; den anmelderroste dramatiker Henrik Szklany. Han skal to eftermiddage agere faglig mentor for eleverne i deres arbejde med at skrive fiktive dialoger.
De frivillige fagaktiviteter på gymnasiet ser ud til at komme godt fra start igen i år – med friske, fællesskabsorienterede elevkræfter bag. Om man er til matematik, dansk eller noget helt tredje, så er det dog tilsyneladende af fælles betydning for eleverne, at der indgår kage på ugentlig basis. Hyggeligt fællesskab og faglighed trives således godt i hinandens selskab på Støvring Gymnasium.

 

Af Charlotte Ringgaard

 

Snorre Alsted Søndergaard, 3.d, er en af initiativtagerne til den humanistiske læse- og skriveklub ”Opdigtet tirsdag”.

e-max.it: your social media marketing partner