SULDRUP: Lidt over 80 mennesker var mødt op i Suldrup Sognehus for at høre historien om to malerier.

I 1939 malede den lokale kunstner Aage Sørensen to malerier - direkte på væggen - i krostuen på Hjedsbæk Kro.  80 år senere blev de aftrukket fra væggen af Aage Kristiansen, overført til plade, restaureret, indrammet og givet til Suldrup Sognehus.

Leo Nøhr fra Sønderup-Suldrup Menighedsråd indledte aftenen i Suldrup Sognehus, med at fortælle om Aage Sørensens liv og hans virke, som maler, kunstner, teatermaler osv. Leo Nøhr fortalte om Hjedsbæk Kro, små historier om kromanden. Han fortalte forhistorien om de to malerier, viste en tegning af den gamle kro, tegningen var dateret før kroen brændte. Tegningen havde Leo Nøhr fundet på lokalhistorisk arkiv. Denne tegning ser ud til at have dannet baggrund for det ene af Aage Sørensens malerier fra 1939.

Aage Kristiansen, Aars, der var malermester i Blære - fortsatte aftenen med at fortælle om sit forhold til og samarbejde med Aage Sørensen i 1964 og nogle år frem. Aage Kristiansen deltog i nogle kurser hos Aage Sørensen, og han malede bl.a. Støvring frimenighedskirke i samarbejde med Aage Sørensen. Ved deres samarbejde fortalte Aage Sørensen om teknikken han brugte til at aftrække malerier, der er malet direkte på vægge.

I påsken 2018 var Aage Kristiansen på kunstudstilling på Hjedsbæk Kro, hvor han bl.a. så Aage Sørensens flotte malerier. Ved udstillingen blev Aage Kristiansen bekendt med at kroen skulle rives ned, og han synes det var helt forfærdeligt at de to malerier derfor ville ende på lossepladsen.

Aage Kristiansen kendte ejer af kroen, Elin og Kai Salomonsen, og han kontakte dem derfor og spurgte om han ikke måtte forsøge at afprøve teknikker/metoden han havde lært mange år tidligere af Aage Sørensen. Heldigvis var Elin og Kai Salomonsen med på idéen. Og mere end 50 år efter at Aage Kristensen første gang hørte Aage Sørensen fortælle om den fantastiske teknik, fik han altså endelig lov til selv at afprøve metoden.

Aage Kristiansen fortalte med billeder og video om, hvordan det kan lade sig gøre at aftrække malerierne. Kort fortalt, ved at lime hørlærred på malerierne med gammeldags snedkerlim, aftrække dem, rense for puds på bagsiden og klæbe dem op på de to plader med vandfast lim, og derefter afbløde lærredet igen med lunkent vand. Gammeldags snedkerlim har den egenskab, at den kan opløses fuldstændig igen med vand.

De over 80 mennesker, der var mødt op, kunne ved selvsyn se, at projektet var lykkes helt fantastisk. Et projekt der kun - som Aage Kristiansen fortalte - kan lykkes når man som pensionist ikke skal tælle timer, men bare kan nyde at få lov til at gøre alt det man har lyst til.

Der blev serveret kaffe og kage i Sognehuset, og herefter fortalte nuværende ejer af kroen, Kai Salomonsen om Hjedsbæk Kros historien, om hvordan Aage Kristiansen havde kontaktet dem, og Kai fortalte om deres beslutning om, at de to malerier skulle hænge i Sognehuset.

Aftenen sluttede med, at Leo Nøhr fra Menighedsrådet takkede for det kæmpe store arbejde, der var blevet udført af Aage Kristiansen, og han takkede selvfølgelig også Elin og Kai Salomonsen for at de to malerier måtte hænge i Sognehuset.

Fremover kan de to malerier ses i Sognehuset, og de fremmødte har fået et helt fantastisk indblik i hemmeligheden om, hvordan det hele har kunnet lade sig gøre.

Af Pernille M. Kristiansen

Elin og Kai Salomonsen, og Aage Kristiansen (til højre) -  med gavekurv fra Menighedsrådet.

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner