Når snakken falder på kilderne i Rold Skov området, så er det oftest Store Blåkilde, der nævnes som den flotteste kilde.


Det er dog ikke kun ved Store Blåkilde, at man kan opleve det specielle fænomen med vand, der vælder op fra bunden af et bassin. Ved kilderne Blåhøl og i Gravlev kan man også opleve dette. Disse er desværre lidt overset, og derfor ikke så kendte.
 Især kilden midt i Gravlev synes jeg, er noget helt specielt.
 Kilden er en af de mest vandrige i Rold Skov området med 100-150 liter vand i sekundet. Det er muligt at komme til at stå 10-15 meter over kilden, hvilket giver et fantastisk syn til det turkisfarvede vand, der vælder op fra bunden.
Gravlev Kilde er delvis menneskeskabt, da det oprindelige kildeafløb i dag ligger under landevejen. Vandet er så efterfølgende begyndt at springe op et nyt sted - måske på grund af presset fra vejdæmningen.
I en årrække blev vandet brugt i et dambrug, men det blev nedlagt, og vandet bliver nu ført gennem en snoet kildebæk mod Gravlev Sø. Kildebækken er skabt gennem et naturgenopretningsprojekt i midten af 1990-erne.
 Kilden har sandsynligvis en forbindelse til den nærliggende Gravlev Kirke.
 Kilder var ofte hellige steder i oldtiden, og med sin placering har kirken overtaget placeringen af den hedenske samlingsplads.
I middelalderen fungerede kilden som helligkilde, som man også kender det fra Gammel Skørping Kirke.
Når jeg er kommet på landevejen, så kører jeg ofte lige forbi kilden, da der altid er masser af ”natur-liv” her.
Specielt efterår og vinter er der mulighed for nogle specielle naturoplevelser. I kildebækken kan man således se havørreder gyde i det friske vand, og med lidt held kan man også se de flotte fugle - isfugl, vandstær og bjergvipstjert, der alle er karakterfugle for Rold Skovs kilder.
Uanset årstid er én ting dog altid sikker – der er få ting, der er mere afslappende end at nyde den rislende lyd fra kildebækken.

e-max.it: your social media marketing partner