50 g gær
•  ½ l lunken vand
  50-75 g sukker
  2 dl skyr (0,1 %)
  Reven skal af 1 citron
•  2 tsk. salt
•  4 tsk. kardemomme
  2 æg
  Ca. 1 kg mel

Fremgangsmåde:

Opløs gær i vand og rør resten i - undtagen melet, der kommes i efterhånden. Let æltning på bord, til dejen er smidig. Hæver ca. 1 time. Formes til boller, der sættes på bagepapir på 2 plader/bradepander. Skal de ’gro’ sammen, skal der være et par cm imellem dem.

Efterhæver ca. ½ time, og bages så ved 200 grader varmluft 15-20 min - hold selv øje med dem.

Ristes som hveder eller spises som boller. Vi prøvede begge dele.
_ _ _

Torsk med stenbiderrogn  og fennikel (4 pers.)

•  Torskefilet - i 8 små stykker
  1 glas rød stenbiderrogn
  2 store radiser, skåret meget tyndt 
  1 fennikel

Marinade:
•  1/4 dl rørsukker
  1/4 dl vand
  1/4 dl æbleeddike
1 dl hvidvin
1 dl hønse- eller fiskefond
1 skalotteløg i tynde skiver
Smør
Frisk brøndkarse

Fremgangsmåde:

Marinerede og rå fennikel: Laves mindst 4 timer inden. Rør rørsukker, æbleeddike og vand, til sukkeret er opløst. Skær fenniklen ud i meget tynde skiver, brug evt. et mandolinjern. Halvdelen lægges i marinaden og resten skal være rå. 

Radiser: Skær radiserne meget tyndt. 

Torsk lægges i ildfast fad. Hæld hvidvin, fond og skalotteløg ved sammen med stykker af smør og salt og peber. Væden skal dække ca. 2/3 af torsken. Bages ved 200 grader i 20-25 min. Gem lidt af lagen, når retten anrettes. Pynt med brøndkarse.

Kan spises med kartofler eller godt brød.

_ _ _

Så er det snart Store Bededag – eller som en bager skrev STORE HVEDEDAG. Og det er da så sandt, som
det er sagt: Der skal hveder til på Bededag. Men hvad er så historien bag denne tradition?

Vi skal tilbage i historien for at finde forklaringen. Sidst i 1600-tallet kom bededag ind som en
helligdag, og på denne dag måtte man ikke arbejde, så bageren havde altså også lukket. Da folk skulle have brød på bordet, bagte bagerne hvedeknopperne dagen før St. bededag, og så skulle man selv varme dem dagen efter. Det var altså fra begyndelsen på selve St. bededag, man spiste de varme hveder.

Gennem tiden har dette – som så meget andet – rykket sig, og i dag sælges varme hveder dagen før St. bededag og spiser dem til eftermiddagskaffen eller om aftenen – altså torsdagen før St. bededag… Jeg synes, det er bedre at købe knopperne og riste dem på brødristeren, umiddelbart før de skal spises. Eller for resten: 

Der er ingen steder, der står skrevet, at du ikke må bage dem selv. Jeg gør det næsten hvert år. Der er mange fordele ved det – ikke at man sparer penge – men det er hyggeligt at lave dejen, mærke, hvordan den udvikler sig, vente spændt på, at den kan formes – og så duften, når de bager – denne nostalgiske duft af KARDEMOMME.

Vi får dem om aftenen – efter en tidlig middag, der gerne må være let, men FLOT. Derfor er det ofte denne ret med torsk og stenbiderrogn, der kommer på menuen. Den har det hele – og ikke mindst ser den dyrere ud, end den er. Og det har vi da ikke noget imod!!

Også til denne uge kan vegetarer være med, hvis de da spiser fisk?!

 e-max.it: your social media marketing partner