Boganmeldelse af Splint

Jens Aage Hansen: Maria i Himmerland
68 sider. 129,95 kroner. Forlag Terrateam

”Hvad skal vi lave i weekenden?” Spørgsmål som dette stilles ofte i de fleste familier.

Herfra skal lyde en opfordring: Tag en tur rundt i det øst- og midthimmerlandske landskab, besøg kirkerne og oplev de helt specielle Maria-figurer.

Der er tale om små kunstværker, som bevidner den kristne tradition i mere end 800 år og som dokumenterer en kunstnerisk færdighed i Middelalderen.

Men før man begiver sig på tur, er der god grund til at læse den fremragende bog Maria i Himmerland, der har Jens Aage Hansen og Lisbeth Smedegaard Andersen som redaktører

I denne føres læseren rundt i området, hvor istiden efterlod bakker og smeltevandsdale, der stadig er synlige i det kulturlandskab, menneske ved sin foretagsomhed har formet på lige siden. Det hele ligger nu som en herlighed med bakker, åer, skove, snoede veje, gårde, godser, landsbyer og Ikke mindst kirker og viser den udvikling, der har fundet sted over de seneste tusind år.

Jovist. Maria i Himmerland tager læseren på en informativ rejse fra Storvorde i nordøst, over Siem til Rostrup i syd og derefter via Aarestrup til Øster Hornum i nordvest.

Mellem kirkerne i disse små samfund kan man få en naturoplevelse med mark, eng og skov samt mulighed for den helt rigtige frokostplads ved en af egnens søer eller vandløb i det åbne land. 

Indenfor i kirkerne er der meget at se på med god forklaring på kunsten lige fra middelalderen til nu.

Om træskulturen ”Maria med barnet” fra 1200-tallet i det velfortalte og detaljerede kapitel ”Landsbykatedralen i Øster Hornum”, kan man blandt andet læse dette:

”Figuren blev grundigt rengjort og restaureret i forbindelse med kirkens kalkning i november 2016, ligesom den flyttedes fra en undselig niche i koret til sin nuværende placering. Maria hilser således velkommen til den kirkebesøgende, ligesom hun siger farvel til den, der forlader kirkerummet.”

Værd at bemærke er, at Maria-figurerne kan opleves med hymner. Disse kan høres, hvis man benytter bogens QR-koder og lader sin smartphone levere lyden. Glimrende idé! 

Skulle man fare vild på turen, er der også på dette punkt hjælp at hente. Således findes der bagest i bogen et topografisk kort og en praktisk vejledning til turen.

God tur!

 

e-max.it: your social media marketing partner