Blandt forårets skønne blomstrende buske og træer er magnolia nok en af dem, der tiltrækker størst opmærksomhed på grund af de store blomster, der springer ud før løvspring. Der er dog enkelte arter, der blomstrer senere, f.eks. Magnolia sieboldii - åkandemagnolia. De tidligste magnolia springer som regel ud i midten af april, og i år var de første i blomst i begyndelsen af april. 

Vi har oplevet en større interesse for magnolia gennem de senere årtier, men det er stadig langt fra en plante, der vokser i enhver have. I gamle haver kan vi af og til finde almindelig magnolia – Magnolia x soulangeana som store flotte træer eller buske, fordi de ofte bliver mindst lige så brede som høje, hvis de får lov til at udvikle sig naturligt uden beskæring. De har store, oprette hvidlige blomster med mørk rosa til lilla bund. Adskillige af de nye sorter har mere eller mindre samme blomsterform, som almindelig magnolia, det gør også at magnolia ofte kaldes tulipantræ, men det er en helt anden planteslægt, nemlig Liriodendron tulipifera, og den bliver til at træ på 25-40 m. 

Find eller lav en god plads til magnolia, og har du en helt ny have uden læ, betaler det sig at vente med at plante magnolia, indtil der er noget læ, som den skal have for at trives godt. Man kan også komme ud for at svage grene knækker af i stærk blæst. Jorden skal være porøs, kalkfri, dybmuldet og humusrig, og holde på fugtigheden. Det fås ved bl.a. at tilsætte spagnum med lavt pH og kompost, allerhelst bladkompost, evt. med gamle, omsatte nåle fra gran og fyr. Rødderne holder sig mest i de øverste jordlag, så grav gerne et stort, bredt hul, så rødderne får god plads til at vokse i den gode jord. Find en plads til dem, hvor de kan stå i mange år, uden at beskæring bliver nødvendig. De kan beskæres, men undgå det helst. 

Magnolia kan lide selskab fra andre planter, der også er med til at skabe det mikromiljø, som magnolia netop skal have for at få en god start. Som gamle planter betyder det knap så meget. Det kan også ses ved, at nogle af de meget gamle og store planter ofte står mere eller mindre alene, og er i udmærket form. 

Selskabsplanterne kan være buske eller mindre træer, og dertil gerne bunddække i form af bunddækkende stauder eller krybende, fladt voksende buske, der også trives godt i den kalkfrie jord.

Med de nævnte vækstforhold kan magnolia udvikle sig til flotte og skønne planter, men netop i år har vi også set at selv få frostgrader lige omkring blomsternes udspring, kan ødelægge knopper eller helt ny udsprungne blomster. Sorten Merrill, en stjernemagnolia med helt hvide blomster, er normalt en af de nemme magnolia, men hvis der er et par frostgrader lige før eller efter blomsterudspring, bliver knopper eller helt nye blomster sorte, og det sås flere steder i år. Derimod tåler den lignende Leonard Messel med svagt rosa blomster lidt frost omkring blomsterudspring. Almindelig magnolia - Magnolia x soulangeana ødelægges sjældent af frost ved blomsterudspring, men den var nogle steder også en af de ramte i år.

Aksel H. Sørensen, havekonsulent

Magnolia Merrill.

 

e-max.it: your social media marketing partner