AARESTRUP: Søndag den 7. april, som var Maria bebudelsesdag, og dermed dagen, hvor der er 9 måneder til jul. 

På denne dag var der reception og festgudstjeneste i Aarestrup og Siem kirker i forbindelse med udgivelsen af bogen Maria i Himmerland, med undertitlen: Kirker, kultur og natur fra middelalder til nutid.

Det var festligt fyldte kirker både til gudstjenesten og receptionen bagefter, hvor bogens redaktører, Jens Aage Hansen og Lisbeth Smedegaard Andersen, begge fortalte om bogen. 

Jens Aage Hansen fortalte om, hvordan han fik ideen til bogen, da den gamle Mariafigur i Øster Hornum kirke blev restaureret og derefter kom til at fremstå, så frisk og fornem trods sin høje alder på næsten 800 år. Mariafiguren begyndte næsten selv at fortælle og tanken om, at der fandtes andre Mariafigurer rundt omkring i Himmerland, fik næring ved samtalen med  pastor emeritus Jens Bruun, som havde udarbejdet en registrant over kirkerne.

Der viste sig at være fem kirker i nærheden af hinanden, som hver ejede en Mariafigur fra middelalderen. 

Karsten ”Kortbuks” Hansen skriver og beskriver natur og landskab på den skønne rute mellem kirkerne i bogens afsnit Mariaruten. Det er nemlig tanken, at man skal kunne besøge den ene kirke efter den anden og opleve det smukke landskab, som forbinder dem. Karsten Hansens fine beskrivelse er i sig selv en stærk opfordring til at tage bogen med og lade sig lede frem til kirkerne og ind i kirkerne for ved selvsyn og god guidning at gå på opdagelse der og i særlig grad opholde sig ved Mariafigurerne, som hvert sted er kirkernes ældste inventar.

I bogen er der en QR-kode på siderne med teksterne til Mariahymnerne, så der for børn og voksne ved hjælp af  smartphonen både er noget for øjne og ører.

Danmarks fineste nulevende salmedigter, Lisbeth Smedegaard Andersen, sagde ja til at indgå i redaktionsudvalget og skriver særskilt om de ”fem himmerlandskabe Maria ér”. I kirken fortalte Lisbeth Smedegaard Andersen om jomfru Mariaskikkelsen gennem tiderne. I den ældste tid var Maria en mandhaftig dame, som bred og mægtig værnede om Jesusbarnet. Senere i adelens dage blev idealet anderledes skrøbeligt og forfinet, så Maria blev afbilledet både mindre og sartere. 

I sin prædiken kom sognepræst Anna Margrethe Saxild i Aarestrup kirke ind på, at Maria i Bibelens er fremstillet som en helt almindeligt landsbypige, for det er helt almindelige mennesker, som Gud kalder til at gå bud for sig. På samme måde understregede Lisbeth Smedegaard Andersen det vigtige i, at Maria selv og frivilligt sagde ja til at bære Guds søn til jorden. 

Bogens forskellige andre afsnit er skrevet af de lokale sognepræster og afsnittet om Øster Hornum kirke af professor emeritus Jens Aage Hansen. Bogen kan købes i kirkerne i Siem og Aarestrup samt hos boghandlerne.

 

e-max.it: your social media marketing partner