Når man kører fra Skørping mod Støvring ad Buderup-holmvej, så skal man lige give sig tid til at køre ind til siden, og parkere på den rasteplads, der er cirka 150 meter nord for Kirkevej. En lille gåtur på godt 100 meter bringer os frem til en af Rold Skov seværdigheder.


Der er rigtig mange oldtidsminder rundt om Rold Skov, men her i kort afstand fra rastepladsen ligger den bedst bevarede af skovens stendysser.
Jeg har altid synes, at det var fascinerende at tænke på alderen af stendyssen og de andre fortidsminder i skoven. Stendyssen er fra begyndelsen af Bondestenalderen, så den har således en alder på omkring 5.500 år.
Det vurderes, at der i en periode på 600 år blev bygget omkring 30.000 stendysser i Danmark, hvor af omkring 6500 er bevaret i dag.
Stendysserne var typisk gravplads for en højtstående person, men de blev ofte genanvendt til i forbindelse med senere begravelser.
Gravkammeret har oprindeligt være tildækket af en jordhøj, således at stenene ikke var synlige. Selve gravkammeret har som tag en stor dæksten på 1,5 m. x 1,75 m. Den store dæksten hviler på 5 store sten, hvis flade indersider danner gravkammerets sidevægge. Mellem bærestenene har tidligere være fyldt ud med fladeopstablede sten, der forhindrede jord i at komme ind i gravkammeret.
Det har virkelig været en præstation for over 5000 år siden at bygge stendyssen, og alene at flytte sten på mange hundrede kilo har været et stort arbejde.
Jeg har i øvrigt mange morgener siddet og hvilet mig mod stenen, mens jeg har set på de rådyr, der ofte går og græsser på den lille åbne mark. Så kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvordan landskabet så ud da man byggede stendyssen, siden at den lige præcis er blevet placeret her.

e-max.it: your social media marketing partner