Med Røde Kors i Kenya (2. del)

Birgitte Wilsted Simonsen fra Støvring har været i Kenya på vegne af Røde Kors. Hun konstaterede at der især i slumkvartererne var meget, der fortsat skal arbejdes med, men at der trods alt er masser at lyspunkter, der giver et håb for fremtiden.

En delegation af frivillige fra Røde Kors har været i Kenya for blandt andet at studere nødhjælpsarbejdet i slumområderne. Som udsendt for Røde Kors så var en af opgaverne, at besøge kenyansk Røde Kors, og især at høre om det arbejde, der gøres for at forbedre leveforholdene for befolkningen i slumområderne.

- Vi besøgte slumområder i både Nairobi og Mombasa. Når man siger slum, så har mange sikkert forestilling om dårlige huse, fattigdom, åbne kloakker, dårlig vandforsyning og toiletforhold. Efter at have opholdt mig midt i et slumområde med tusindvis af indbyggere, så må jeg sige, at de forestillinger, der var hjemme fra ikke slog til - det var værre, fortæller Birgitte Wilsted Simonsen.

Blandt de projekter, som dem danske delegation blev præsenteret for var et projekt, hvor målet var at forbedre tilværelsen for nogle af de kvinder, der arbejder som prostituerede i slumkvarteret. I projektet arbejder Røde Kors med kvinderne for at styrke dem, give dem information om sundhed, sygdomme, prævention samt viden om alt fra HIV til livmoderhalskræft og egen sikkerhed ved kunder.

Det kan ikke forventes, at man kan få alle kvinderne til at stoppe med deres liv som sexarbejder, så fokus er at give dem et mere sikkert liv.

En af de ting som Røde Kors arbejder meget i Kenya med, er selvforsyning i lokalområderne i stedet for at man bare giver nødhjælp. Gives der eksempelvis en hel masse genbrugstøj fra Danmark til et område, så risikerer man, at den lokale tøjindustri ikke kan klare sig mere. Den nuværende støtte til lokalbefolkningen gives derfor blandt andet som hjælp til opstart af mikro-virksomhed (small business).

De danske Røde Kors folk blev forevist et eksempel, hvor man af overskudsmaterialer fra majsplanter fremstillede brændselsbriketter. Briketterne kan bruges i forbindelse med madlavningen, hvor de holder godt på varmen og endnu mere vigtig til videre salg, således at familien nu har en indtægts kilde.

- Ud over projekter med mikrolån, så havde vi lejlighed til at se nærmere på en række projekter. Det var blandt andet om ambulancetjeneste, projekter for at undgå graviditeter hos helt unge piger, projekt med organiseringen af et bloddonor-korps og forebyggelsesprogrammer om børne- og folkesundhed, beretter Birgitte Wilsted Simonsen. - Selv hele situationen kan virke uoverskuelig, så er der mange så projekter i gang, at håbet for fremtiden er der. Alle de små skridt, de skal nok være med til at give fremskridt.

Blandt de mange indtryk er der en ting, som har sat sig dybt. - Lige meget hvor vi kom frem, er vi blevet mødt med en utrolig imødekommenhed og varme. Selv om man ikke har meget i sin dagligdag, så kan man altid give noget positivt videre til andre, slutter Birgitte Wilsted Simonsen. 

Selv om det var en hård tur, så er hun klar til igen at forlade Støvring og at rejse ud i verden sammen med sin røde vest med Røde Kors-symbolet.

Opvask ned ved det gennemgående vandløb.

Klargøring af gedeindvolde til frokost-salg i slummen.

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner