Søndag den 15. juli er 7. søndag efter trinitatis, og dagens evangelium står i Matthæusevangeliet 10,24-31.

Man siger somme tider om to mennesker, der møder hinanden med kærlighed og ægteskab til følge, at ”modsætningerne mødes”. Nemlig, hvis de to er vidt forskellige af sind og temperament. Det kan der sagtens komme noget godt ud af, hvis de to vel at mærke forstår at respektere hinanden og glæde sig over den andens gode sider.

Man kan også sige om søndagens evangelielæsning ved folkekirkens gudstjenester, at det er som om modsætningerne mødes. Der er to meget forskellige emner i afsnittet fra Matthæusevangeliet, som bliver læst på søndag som optakt til dagens prædiken. Det er på den ene side trygheden under Guds omsorg og tilliden til, at Gud er med os i alt, hvad der sker for os. Jesus sagde, at ikke en spurv falder til jorden uden at Gud er med den. Og på den anden side er det Jesu tale om, at vi skal frygte Gud og bøje os for den evige, almægtige, hellige Gud. Umiddelbart virker det som om, at de to emner ikke har ret meget med hinanden at gøre – og alligevel går de hånd i hånd i Jesu forkyndelse som to sider af samme sag.

Gudsfrygt er et tema, der ikke tales så meget om i disse år. Hvad betyder det? Det betyder ikke, at vi skal gå rundt og være bange for, hvad Gud nu som en lunefuld tyran kan finde på at gøre af grimme ting imod os. Det betyder derimod at leve i tro på Guds kærlighed og nåde med det stærke ønske, at vi aldrig må komme til at gøre Guds vilje imod. Det er at lade Gud være vores himmelske Far, som vi venter alt godt fra i tillid til hans omsorg for os – og samtidig have den ærefrygt og respekt for Gud og hans bud, så vi aldrig vil noget andet end at gå de veje i livet, som er hans veje med os.

Og så er gudsfrygt også, at vi ved, at vi må adlyde Gud mere end mennesker. Også på det punkt, som I så mange andre forhold i livet, har vi brug for at lade os bære af det løfte fra Gud, som vi skal høre på søndag: Frygt ikke, I er mere end mange spurve! Det er vi fordi vi som mennesker på en særlig måde er omfattet af Guds kærlighed.

God søndag!

Af Herluf S. Christensen, sognepræst i Rørbæk-Grynderup-Stenild og Støvring-Sørup-Gravlev sogne.

 

e-max.it: your social media marketing partner