Et jubilæum er lige om hjørnet, da banko har været afholdt hver eneste mandag siden opstarten i den gamle Støvring Friskole tilbage i 1993.

Kun hvis banko falder på den 24., 25.  eller 31. december holder bankospillerne og de mange frivillige en pause. Så det er blevet til mange spil gennem de 25 år.

En gruppe frivillige, som havde dannet en aktivitetsforening med base på institutionen Spiren, tog initiativ til opstarten. Foreningen stod sammen med de ansatte bag fælles aktiviteter om torsdagen på Spiren. Foreningen arbejdede for at udvide aktiviteterne med et tilbud for de 10-14-årige i eftermiddagstimerne. Med midlerne fra det ugentlige bankospil blev Svinget etableret og drevet gennem flere år. Bemandet med en pædagog og frivillige blev der gennemført mange aktiviteter og området rummede på et tidspunkt en stor byggelegeplads.

I starten var det meget besværligt at gennemføre et bankospil. Friskolen var stadig i brug, så stole og borde blev flyttet fra klasseværelserne til salen før hvert spil og tilbage igen efter spillet, så der var klar til skolegang om tirsdagen. En operation som varede fra ca. kl. 16–23. I en periode var opgaven med opstilling og nedtagning af stole og borde udliciteret til skolerne, som herved tjente et beløb til den årlige lejrskole. Det var en lang dag og krævede en meget stor indsats af de frivillige. Med overgangen til Stubhuset blev der pludselig ”ordnede forhold” og det betød en stor lettelse for de frivillige. Gennem mange år blev der pulset kraftigt på cigaretterne til banko og røgen hængte tungt i lokalet og i tøjet. Med rygeforbuddet blev det nemmere at hverve frivillige og de fleste af bankospillerne holdt heldigvis fast ved spillet i Stubhuset.

I ”gamle dage” blev der spillet om kødpakker, kamstege og købmandspakker og en overgang var det gavekort til Handelsstandsforeningen, men i dag er alle gevinster på pladen fuld erstattet af kontanter. Alle øvrige gevinster er kaffe, vin eller chokolade. Spillet begynder kl. 19.00, men mange af spillerne møder frem i god tid og nyder det sociale samvær som også er en del af et bankospil, men når spillet sættes igang er alle klar til kampen om aftenens gevinster. Numrene trækkes af en computer så det er ikke muligt at ”ryste posen” længere, og de fem faste opråbere styrer slagets gang med styr på bankonumre, jackpotten, snapsenumre, amerikansk lotteri m.m. i et tempo så alle kan være med. 

Gennem alle årene har der været stor opbakning til bankospillet fra det lokale handel og erhverv. Der er sponsoreret mange flotte gevinster, når Stub  huset har afholdt det årlige gavespil, maratonbanko, hvor der spilles om ca. 40 gevinster på pladen fuld, som alle er sponsoreret. En aktivitet som udover et pænt overskud også er en hyggelig dag med mange sociale relationer. 

Foreløbigt 25 år med bankospil og det fortsætter forhåbentligt mange år endnu. Når nogle er stoppet, er nye kommet til, men nogle af bankospillerne og de frivillige har været med gennem alle 25 år. Jubilæet markeres med et jubilæumspil mandag den 23. april, hvor der igen vil være mulighed for at vinde en kødpakke og opråb som i gamle dage.

Tag naboen med - Vi ryster posen!

e-max.it: your social media marketing partner